Lanovka na Martinské hole dostala ďalšiu šancu. Raši chce hľadať financie v eurofondoch

8.7.2024 18:37

Lanovka na Martinské hole opäť ožíva. Novú šancu jej dáva minister investícií Richard Raši. Približne 15 miliónov eur chce hľadať v eurofondoch. Schváliť to musí najskôr Brusel. V Turci na nič iné ani nečakajú.

Najväčšou slabinou Martinských holí je prístupová cesta a to najmä cez zimu, kedy je obmedzený režim. Hore sa dostanete len so snehovými reťazami.

Cesta je na mnohých miestach stiesnená, neprehľadná a po zimnej sezóne je často v žalostnom stave. Navyše turisti a lyžiari prekážajú urbárnikom, preto v minulosti zablokovali aj rekonštrukciu vozovky.

Starú lanovku odstavili pred 19 rokmi. Odvtedy chátra a plány na vybudovanie náhrady doposiaľ stroskotali. Martinská radnica má pripravený projekt, chýba jej však 15 miliónov eur. 

Zaseknutá lanovka dlhé roky brzdí súkromných investorov na Martinských holiach. Bez nej totiž nie sú turisti a bez nich ani atraktívne služby.

Lanovku si pred desiatimi rokmi vybralo v neúspešnom referende ako investičnú prioritu vyše sedem tisíc Martinčanov. Do konca tohto roka by malo byť jasné, či sa bude nakoniec stavať z eurofondov. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok