Biden pokračuje v boji o Biely dom, odstúpiť odmieta. Je čas sa spojiť a poraziť Trumpa, napísal demokratom

8.7.2024 15:52 , Aktualizované: 9.7.2024 11:01

Americký prezident Joe Biden v pondelok v liste adresovanom demokratickým zákonodarcom uviedol, že sa bude naďalej uchádzať o znovuzvolenie a neukončí svoju kampaň. Je podľa neho načase skoncovať s vnútrostraníckymi debatami a zomknúť sa. O liste informujú agentúry AP a Reuters.

Veľké pochybnosti o tom, či má osemdesiatjedenročný politik pokračovať v súboji s Donaldom Trumpom, vyvolala júnová televízna debata, v ktorej sa súčasný šéf Bieleho domu opakovane zadrhával a nedokázal dokončiť myšlienky.

"Chcem, aby ste vedeli, že napriek všetkým špekuláciám v tlači aj inde som pevne odhodlaný pokračovať v tomto súboji, viesť ho až do konca a poraziť Donalda Trumpa," napísal Biden. Zdôraznil, že to nie sú novinári alebo darcovia, kto vyberá kandidátov na prezidenta, ale len voliči.

Poznamenal tiež, že by nekandidoval, pokiaľ by nebol pevne presvedčený o tom, že je tým najlepším človekom, ktorý môže Trumpa poraziť.

Paniku vyvolala televízna debata

Sedemdesiatosemročný exprezident má zatiaľ v prieskumoch verejnej mienky náskok. Ten dokázal navýšiť práve po televíznej debate, ktorá v radoch demokratov podľa pozorovateľov vyvolala paniku.

Začali sa preto objavovať výzvy, aby Biden kandidatúru vzdal a prenechal miesto niekomu inému. Prezident, ktorého tím sa viac ako týždeň snaží všetkých uistiť, že kampaň zvládne, v dvojstránkovom liste poznamenal, že sa o otázke, ako postupovať ďalej, už dostatočne dlho diskutovalo. "A je na čase, aby to skončilo," myslí si.

"Do demokratického zjazdu zostáva 42 dní a do volieb 119 dní," pripomenul Biden. "Akékoľvek oslabenie odhodlania alebo nejasnosti ohľadom úlohy, ktorá je pred nami, Trumpovi len pomáhajú a nám škodia. Je čas sa spojiť, postupovať ako jednotná strana a poraziť Donalda Trumpa," dodal.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok