Aktualizujeme Zahraničie

Babišova a Orbánova frakcia posilňuje. K novému zoskupeniu v europarlamente sa pripojí Le Penová

8.7.2024 12:25

K novovznikajúcej europarlamentnej frakcii Patrioti pre Európu (Patriots for Europe) sa pripojí francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN), uviedol v pondelok podľa agentúry Reuters maďarský vládny hovorca.

Marine Le Pen
Foto: TASR/AP

Pripojenie strany Marine Le Penovej znamená pre frakciu výraznú posilu, Národné združenie totiž v júnových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) získalo 30 mandátov.

"Patrioti pre Európu sa naďalej rozrastajú, pretože sa pripojila Marine Le Penová a Národné združenie," napísal na sociálnej sieti X hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács. "Nová pravicová frakcia by sa mohla stať treťou najväčšou v Európskom parlamente. Spojme sily a bojujme spoločne za lepšiu budúcnosť!" dodal.

Práve v pondelok popoludní sa v Bruseli uskutoční ustanovujúce zasadnutie novej politickej skupiny, o ktorej založení v EP sa usiluje hnutie ÁNO bývalého premiéra Andreja Babiša, maďarská národnokonzervatívna strana Fidesz súčasného premiéra Viktora Orbána a pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ).

Podmienky splnili

Na založenie frakcie v EP je potrebných 23 europoslancov z najmenej siedmich členských štátov EÚ. Patrioti pre Európu túto požiadavku splnia, pretože v posledných dňoch sa k nim pripojilo hneď niekoľko európskych strán, vrátane krajne pravicovej belgickej strany Flámsky záujem (Vlaams Belang) či holandskej Strany pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa.

K europarlamentnej frakcii Patrioti pre Európu sa pridá aj talianska pravicová strana Liga, oznámil taliansky vicepremiér, minister dopravy a predseda strany Matteo Salvini. Naopak Alternatíva pre Nemecko (AFD) sa k Patriotom podľa svojho vedenia nepripojí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok