Vo Washingtone sa začína parlamentný samit. Slovensko zastupuje Pellegrini, Kaliňák aj Blanár

8.7.2024 11:07 , Aktualizované: 8.7.2024 12:49

Vo Washingtone sa začína parlamentný samit Severoatlantickej aliancie. Už v utorok začnú rokovať aj hlavy štátov na riadnom samite NATO. Témou bude najmä podpora Ukrajiny. Slovensko zastupuje prezident Peter Pellegrini, minister zahraničia Juraj Blanár a vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák.

Lídri členských krajín NATO tento týždeň oslávia 75. výročie vzniku aliancie na summite vo Washingtone, ktorého hlavnou témou bude opäť podpora Ukrajiny brániacej sa ruskej agresii. Spojenci plánujú prisľúbiť Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc a pokročiť v prípravách na jeho možné členstvo v bloku.

Nad schôdzkou konanou v Spojených štátoch sa vznášajú otázky spojené s miestnou predvolebnou kampaňou na čele s pochybnosťami ohľadom kondície prezidenta Joea Bidena a možného návratu exprezidenta Donalda Trumpa.

Vojna na Ukrajine

Hlavnou témou zostáva vojna Ruska proti Ukrajine, ktorej koniec zostáva v nedohľadne aj po takmer 30 mesiacoch bojov a desaťtisícoch mŕtvych. NATO poskytuje napadnutej krajine takmer 100 percent zahraničnej vojenskej pomoci a chce Moskve ukázať, že táto podpora v dohľadnom čase neskončí.

Spojenci sa nedávno zhodli, že aj v budúcom roku poskytnú Kyjevu vojenskú podporu v hodnote okolo 40 miliárd eur. Na samite by tento sľub mali oficiálne potvrdiť, na dlhodobejších plánoch ale pred washingtonskou schôdzkou zhoda nebola. Americká vláda médiám avizovala, že počas stretnutia predstaví nový balík pomoci s dôrazom na protivzdušnú obranu Ukrajincov.

Stoltenbergova labutia pieseň

Samit NATO naposledy povedie generálny tajomník Jens Stoltenberg, ktorý s koncom septembra odchádza z funkcie po desiatich rokoch na čele Aliancie. Ako jeho nástupcu spojenci krátko pred vrcholnou schôdzkou vybrali bývalého dlhoročného premiéra Holandska Marka Rutteho.

Premiéru na medzinárodnej scéne naopak zažije nový šéf britskej vlády Keir Starmer, ktorý so svojou Labouristickou stranou minulý týždeň dokráčal k drvivému víťazstvu v parlamentných voľbách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok