Zaujímavé zistenie vedcov: Prostredie a štýl výchovy môžu ovplyvniť to, ako často deti klamú

8.7.2024 05:45

Sociálne prostredie a štýl výchovy môžu ovplyvniť to, ako často deti klamú. Vyplýva to zo štúdie vedcov z univerzít vo Würzburgu, Bonne a Oxforde, ktorí uskutočnili rozhovory s viac ako 1 600 rodinami a skúmali správanie školákov a ich rodičov.

škola trieda deti
Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Deti sa môžu naučiť byť úprimnejšie, keď majú okolo seba bezpečné prostredie a zažívajú prijatie. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Schopnosť klamať

V rámci výskumu, ktorý sa začal v roku 2011, sa profesor Fabian Kosse a jeho kolegovia zaoberali vplyvom nedostatočných zdrojov na vývoj detí a teenagerov. Kosse vysvetlil, že jedným zo skúmaných aspektov bola schopnosť klamať.

Štúdia uverejnená v časopise The Economic Journal sledovala deti a ich rodiny v Kolíne nad Rýnom a Bonne od školského veku, väčšinou zo sociálne a ekonomicky znevýhodnených domácností.

Spomedzi nich sa viac ako 200 náhodne vybraných detí počas jedného roka zúčastnilo na mentorskom programe, v rámci ktorého s nimi dobrovoľníci trávili čas raz týždenne, robili spolu niečo zábavné a deti si mohli vybudovať blízky vzťah so svojimi mentormi.

Zvyšné deti v experimente boli súčasťou kontrolnej skupiny, ktorá nedostala žiadny druh mentoringu.

Priebeh výskumu

Počas výskumu sa podľa Kosseho veľmi skoro ukázalo, že "nerovnosť vzniká už vo veľmi mladom veku - rovnako ako schopnosť klamať". V experimente výskumníci nechali deti hádzať kockou a zároveň ich nechali predpovedať výsledok hodu. Ak sa predpoveď a hod zhodovali, deti si mohli vziať malú sumu peňazí.

Nemali pritom žiadnu kontrolu nad tým, či sa výsledok hodu skutočne zhoduje s ich predpovedaným výsledkom.

Koľko detí podvádzalo?

Výskumníci štatistickým výpočtom pravdepodobnosti zistili, koľko deti podvádzalo.

"Ukázalo sa totiž, že deti, ktoré sa zúčastnili na mentorskom programe a zažili blízky kontakt s osobou, ktorej mohli dôverovať, boli vo svojich celkových výsledkoch čestnejšie," povedal Kosse.

Deti zo vzdelanejších domácností tiež klamali menej. "Výchovný rodičovský štýl a dostatok pozornosti zo strany rodičov súvisel s menšou ochotou klamať. Taktiež ak sú rodičia ochotnejší dôverovať cudzím ľuďom a svojim deťom, vedie to k väčšej úprimnosti detí," povedal Kosse.

Stretnutie po štyroch rokoch

Výskumníci považujú výsledok za dlhodobý úspech mentorského programu: deti sa zúčastnili experimentu s kockami aj po štyroch rokoch, čo podľa nich dokazuje dlhodobý pozitívny účinok investícií do starostlivosti o deti v ranom veku.

Výsledkom sú nielen lepšie výsledky a výkony detí, ale aj lepšie sociálne a morálne správanie voči okoliu, uvádza sa v štúdii.

Mentorské programy sú podľa výskumu účinnou formou podpory najmä pre deti z rodín, v ktorých sa rodičia o deti toľko nestarajú a nedostatočne ich stimulujú.

Pozrite si archívnu reportáž z 15. apríla 2024 o tom, ako je depresia u detí stále častejšia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok