Izraelčania vyšli protestovať do ulíc. Pripomenuli si deväť mesiacov od začiatku útoku Hamasu

7.7.2024 15:08 , Aktualizované: 7.7.2024 16:39

Izraelčania vyšli do ulíc, aby si pripomenuli deväť mesiacov od začiatku útoku Hamasu na Izrael. Pálili pneumatiky, zablokovali hlavné cesty po celej krajine a vytvorili pamätníky. Protesty sa podľa izraelských médií začali o pol siedmej, čo zodpovedá času minuloročného útoku Hamasu zo siedmeho októbra.

Nedeľa je deň, kedy sa konajú demonštrácie pri príležitosti deväťmesačného výročia útokov Hamasu a začiatku vojny v Gaze pod názvom "Deň odporu", informuje Haaretz. Ľudia blokujú hlavné križovatky a protestujú pred domami koaličných politikov. Na večer boli naplánované aj demonštrácie pred budovami ministerstva obrany a velenia izraelskej armády a pochod k súkromnému domu premiéra Benjamina Netanjahua.

Niektorí z protestujúcich podľa agentúry AFP mávali izraelskými vlajkami a požadovali nové voľby.

Netanjahu sa v posledných týždňoch stal terčom kritiky pre podozrenie, že návrh dohody o prímerí s Hamasom neposudzuje v dobrej viere a v skutočnosti nechce ukončiť boje hneď, keďže ide o požiadavky jeho krajne pravicových koaličných partnerov, od ktorých je politicky závislý.

Priebeh rokovania Hamasu a Izraela

Netanjahua v Nedeľu v telefonickom rozhovore vyzval nový britský labouristický premiér Keir Starmer, aby vyzval na skoré prímerie.

Zdroje oboznámené s priebehom rokovaní v Dauhe, kde sa sprostredkovatelia stretávajú s izraelskou aj palestínskou delegáciou, v posledných dňoch západným médiám hovorili o pokroku a "reálnej nádeji" na prímerie.

Podľa agentúry Reuters Hamas v sobotu súhlasil s niektorými svojimi požiadavkami a izraelský minister obrany Yoav Galant na štvrtkovom stretnutí s rodinami rukojemníkov vyjadril optimizmus.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok