V Levoči vyvrcholila Mariánska púť. Zúčastnilo sa jej takmer 100-tisíc pútnikov

7.7.2024 10:08 , Aktualizované: 7.7.2024 15:14

Slávnostnou odpustovou svätou omšou v nedeľu vyvrcholila tradičná púť na levočskej Mariánskej hore. Celebroval ju spišský diecézny biskup František Trstenský. Podľa moderátora púte Jozefa Lapšanského sa počet pútnikov v nedeľu priblížil k 100 000. Organizátori odhadujú, že návštevnosť v rámci celého pútnického týždňa prevýšila 400 000 ľudí.

Príjemná atmosféra

Na púti podľa jeho slov prevládala príjemná a pokojná atmosféra, pričom bola duchovne naplnená. Pútnikov označil za trpezlivých.

Medzi nimi bolo aj množstvo mladých rodín s deťmi či tínedžerov. Pred spovednicou sa celú noc tvoril rad. "Myslím si, že aj to svedčí o tom, aký význam pripisujú veriaci spovedi, sviatosti zmierenia, práve na tomto mieste - v mariánskej svätyni pri Bazilike Navštívenia Panny Márie," uviedol.

Radosť z viery

Trstenský v homílii veriacich vyzval, aby urobili konkrétne predsavzatie, ktoré im pomôže prehĺbiť modlitbu. Hovoril tiež o radosti z viery. "Nebojme sa svedčiť - som kresťan - pred svojimi susedmi, spolužiakmi, kolegami v práci. Neboj sa, Slovensko, s radosťou svedčiť pred ostatnými krajinami Európy o svojej viere a kresťanských hodnotách," prihovoril sa pútnikom.

Mladých vyzval, aby sa nestali otrokmi smútku. "Nikto neuverí hnevlivým a agresívnym kresťanom, že milujú Ježiša. Evanjelium nemožno šíriť urážkami a hnevom," povedal.

Pútnici z obcí Trstené pri Hornáde a Pavlovce nad Uhom sa v piatok ráno zišli v Hermanovciach. Na pešiu cestu dlhú desiatky kilometrov sa vydali spoločne. Na Mariánsku horu prišli v sobotu poobede. Tam sa utáborili.

Peter Bubán, pútnik, opísal: “Šli sme veľmi dlhú cestu. Bolo naozaj veľa času na to, aby sme sa spoznávali.” Ďalšia pútnička doplnila Ľudmila Jesenská: “Človek ešte vládze a trocha chce pookriať na duši, očistiť myseľ a porozmýšľať nad tým, čo je v živote najdôležitejšie.”

Spolu s týmito veriacimi prišla do Levoče aj pani Oľga. Je z Ukrajiny. Veľmi sa bojí o svojho manžela a na Mariánsku horu prišla prosiť. Pútnička Oľga Vasilenko povedala: “Často na to myslím. Chcela by som sa už vrátiť domov. A najmä chcem, aby sa už vojna skončila.”

Na Mariánsku púť v Levoči prichádzali veriaci aj v hlbokej totalite. Hoci vedeli, že im to môže spôsobiť problémy. 

Každoročná tradícia

“Ľudia, ktorí tu chodili pred rokom 1989, riskovali to, že budú svojim spôsobom za slobodu viery perzekuovaní,” spomínal primátor Levoče Miroslav Vilkovský.

O minulosti povedal aj Jozef Lapšanský, moderátor a spoluorganizátor púte: “Pokúšali sa o odpútavacie akcie s kúzelným výsledkom. Lebo napríklad stretnutie mládeže na Čingove alebo Východná, na to sa prišlo po pár rokoch, že tí mladí, ktorí si tam prišli užiť a nadviazať prvé lásky, odtiaľto radostne pešo smerovali priamo na Mariánsku horu.”

Mariánska púť v Levoči. Foto: ta3/Jozef Slivenský Mariánska púť v Levoči

Svoj vzťah k púti opisuje aj pútnička Ľudmila Jesenská: “Človek si uvedomil, kde máme cieľ. Ten dôležitý bod, ktorého sa môžeme držať. Keby sa čokoľvek stalo, vieme, že to bola správna vec.” 

František Trstenský bol na levočskej púti nespočetne veľakrát. V pozícii spišského diecézneho biskupa to však bola jeho premiéra. V kázni vyjadril prianie, aby veriaci hľadali vo viere radosť: “My veriaci sme tak smutní, my sme niekedy tak zabanovaní, aj na Slovensku. My sa vieme tešiť, keď Slovensko vyhrá na Eure. Vieme sa tešiť, keď sa nám niečo vydarí, že mladých zoberú do školy. Tešme sa, že sme veriaci. Radosť vieru ukázať.” 

Témy: Levoča

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok