Liečivú vodu v Kúpeľoch Dudince využívali už tisícky rokov dozadu. Nové objavy ukázali, čo vtedy ľudia konzumovali

6.7.2024 18:56

Liečivú vodu v areáli kúpeľov v Dudinciach využívali ľudia už pred 6-tisíc rokmi. Potvrdil to najnovší archeologický výskum. Odborníci z nitrianskej univerzity objavili aj 6-tisíc rokov staré obilie a ďalšie zrná. Dnes preto vedia, čo vtedy ľudia konzumovali a v akom prostredí žili.

Presne pred rokom sa podaril archeológom v Dudinciach unikátny objav. Vykopali 6-tisíc rokov starú pravekú osadu. Teraz sa do kúpeľov vrátili opäť a život pravekých ľudí skúmali bližšie.

Naznačujú to vápencové balvany, ktoré našli v skúmaných objektoch. V troch sondách odkryli odtlačky driev a rastlín v mazanici, ktorá sa používala na stenách obydlí.

Podrobnejšie však preskúmali zásobnú jamu, v ktorej vlani narazili na kostru malého dieťaťa. Išlo o 1 a pol až 2-ročné dojča. Odobrali z neho rebro a moderné metódy im povedali viac.

Z jamy hlbokej takmer 2 metre vybrali hlinené vzorky a premývali ich vodou. Pomocou sitka pátrali po zuhoľnatených organických zvyškoch, ktoré im prezradia viac o gastronómii. 

Výskum financujú Kúpele Dudince, ktoré chcú dokázať, že hoci patria medzi najmladšie kúpeľné mestá, majú najstaršie osídlenie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok