Do vesmíru sa vydá ďalšia slovenská družica. Na obežnú dráhu ju vynesenie raketa Ariane 6 už v júli

6.7.2024 16:35

Štvrtá slovenská družica GRBBeta sa čoskoro vydá na obežnú dráhu. Do vesmíru ju vynesie raketa Ariane 6, ktorej štart je naplánovaný na 9. júla z európskeho kozmodrómu vo Francúzskej Guyane. Informoval Matúš Toderiška zo Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity.

Z kozmodrómu Kourou odštartovala raketa Ariane 5. Na palube má vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba
Foto: TASR/AP

GRBBeta je priamym nástupcom družice GRBAlpha, ktorá zaznamenala gama záblesky z hlbokého vesmíru. Cieľom misie je pokračovať v detekcii gama zábleskov. Okrem vedeckých aktivít bude slovenská družica poskytovať aj služby rádioamatérom.

"GRBBeta je kolaboratívny projekt, ktorý zahŕňa rôzne technologické inovácie od rôznych partnerov," uviedol Jakub Kapuš, šéf spoločnosti Spacemanic, ktorá je podľa Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity hlavným dodávateľom satelitu.

Slovenská družica vo vesmíre

"Nemôžeme sa dočkať štartu a dúfame, že sa GRBBeta bezpečne dostane na obežnú dráhu, kde bude môcť nadviazať na prácu svojho predchodcu a vydláždiť cestu pre ďalšie obdobné misie," dodal líder projektu na Leteckej fakulte Technickej univerzite v Košiciach Peter Hanák.

Projekt realizuje Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach, spolu s medzinárodnými partnermi a s finančnou podporou Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok