Odborná verejnosť sa rozdelila na dva tábory. Bude asfalt vo Višňovom riziko?

Minister dopravy Jozef Ráž chce vyasfaltovať Višňové. Takto plánuje urýchliť sprevádzkovanie aspoň časti diaľnice. Odborná verejnosť sa rozdelila na dva tábory. Zatiaľ čo niektorí v tom nevidia problém, ďalší hovoria o viacerých rizikách.

Doteraz sa javila betónová vozovka v tuneloch ako zlatý štandard. V tých nových v okolí Žiliny nič iné ani nenájdete. Višňové bude zrejme výnimka. 

“Ak to bude jedna z podmienok toho, aby došlo k urýchleniu tejto výstavby, tak vzhľadom aj na situáciu pod Strečnom, vzhľadom na mimoriadnu situáciu sme náchylní ísť týmto smerom,” uviedol minister dopravy Jozef Ráž.

“Pri betónovej vozovke sa finišer môže pohybovať len jedným smerom, čo zvyšuje nároky na dotovanie materiálom a logistiku. Pri asfaltových vozovkách sa finišer môže pohybovať rôznymi smermi, čo môže priniesť časovú úsporu,” vysvetlil hovorca NDS Tomáš Ferenčák.

Rozdielne názory

Asfalt v extrémne takmer sedem a pol kilometrovom dlhom tuneli, ako je Višňové, je podľa vysokoškolských odborníkov rizikom. Pri požiari môže byť toxický, má menšiu životnosť aj odolnosť. A ani časovú úsporu nevidia.

“Osobne si myslím, že proces zmeny toho projektu a schvaľovania bude trvať dlhšie ako čas, ktorý sa ušetrí pri samotnej výstavbe,” povedal Juraj Šrámek, Katedra technológie a manažmentu stavieb ŽU.

“Nastávajú tu časové straty a to z dôvodu zmeny vozovky. Je potrebné urobiť nový statický výpočet na vozovku, zmeniť technologický postup výstavby,” vysvetlila Andrea Zuzulová, Katedra dopravných stavieb STU.

Nech sa na to pozrieme z akéhokoľvek uhla, betónová vozovka vyhráva nad tou asfaltovou. A to aj z hľadiska údržby. Višňovým po spustení prejde tridsať tisíc vozidiel denne. Z toho tretina kamióny.

“Model ukazuje, že v priebehu desiatich rokov by to číslo mohlo ísť až k 40-tisícom denne a s tým istým podielom ťažkej nákladnej dopravy. Z toho nám vyplýva, že tunel bude zaťažený dopravne, ale bude zaťažený dosť aj nákladnou dopravou,” uviedol Ľubomír Palčák, generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného.

Potreba kvalitnej vozovky

“Je nutnosť navrhnúť vozovku, ktorá si vyžaduje čo najmenej opráv a zásahov do konštrukcie, lebo každá oprava sa rovná dopravné obmedzenie,” dodala Zuzulová.

“Môžem vás ubezpečiť, že asfaltové vozovky sú v tuneloch po celom svete vrátane krajín európskej únie, kde si to môžete skontrolovať. V Taliansku, v Grécku, v Rakúsku je úplne bežne používaný asfalt v rámci tunelov a to aj dlhých, veľmi dlhých tunelov,” obhajoval asfalt v tuneloch minister dopravy.

Ak by ministerstvo dopravy presadilo asfalt, aktuálny projekt na osvetlenie tunela nebude stačiť. Výrazne sa totiž zmení svetlosť povrchu vozovky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok