Francúzsky "Excalibur" bol podľa legendy v skale 1300 rokov. Bájny meč Durandal teraz zmizol

Malá francúzska dedinka Rocamadour hlási obrovskú stratu. Z miestneho hradného komplexu zmizol legendárny meč Durandal, a to aj napriek tomu, že bol pripevnený reťazou. Podľa legendy bol v skale už takmer 1300 rokov.

Durandal meč
Foto: X/ancientorigins

Meč záhadne zmizol

"Durandal nám bude veľmi chýbať. Bol súčasťou Rocamadouru po stáročia a neexistuje turistický sprievodca, ktorý by ho nespomínal," napísal miestny starosta Dominique Lefant.

"Rocamadour má pocit, že mu bola ukradnutá časť identity, aj keď je to legenda, osudy našej dediny a tohto meča sú prepojené," dodal.

Na stránkach denníka La Dépêche dodáva, že hoci ide "len" o legendu, osudy Durandalu a Rocamadouru sú spojené.

Denník Independent upozornil, že meč nebol v skale celý čas bez prestávky.

Ale prípad z roku 2011, keď meč z hľadiska histórie zamieril "na pár chvíľ" do múzea v Cluny a na spiatočnej ceste ho sprevádzal strážca a tiež mestský radca, len poukazuje na fakt, aký cenný bol Durandal pre Rocamadour, píšu o tom novinky.cz.

Oddaný rytier Roland

Briti majú celosvetovo populárnu legendu o kráľovi Artušovi a jeho meči Excalibur, zatiaľ čo francúzska verzia tejto legendy nie je až taká známa. Týka sa kráľa Karola Veľkého a jeho oddaného rytiera Rolanda.

Podľa starovekej legendy dostal kráľ Karol Veľký meč Durandal od anjela a neskôr ho daroval legendárnemu rytierovi Rolandovi.

Meč hrá významnú úlohu napríklad aj v hrdinskom epose z 11. storočia Pieseň o Rolandovi, ktorý hovorí o jeho magickej sile. Spomína sa v ňom aj to, že súčasťou tejto bájnej zbrane je zub svätého Petra, krv svätého Bazila Veľkého a vlasy svätého Denisa.

Zaseknutý v skale

Ale ani takýto meč nebol podľa legendy všemocný, keď sa Roland dostal do úzkych v bitke pri priesmyku Roncevaux v roku 778, pokúsil sa Durandal zničiť, aby ho udržal mimo rúk svojich nepriateľov.

Keď sa mu to nepodarilo, tesne pred smrťou ho vyhodil do vzduchu. Meč sa zázračne vzniesol a odletel stovky kilometrov ďaleko do dnešného Rocamadouru, kde uviazol v skale.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok