Znižujú pohodlie pri pití. Plastové fľaše budú mať už len pripevnené viečka, do platnosti vstúpila nová úprava

5.7.2024 11:02

Tento týždeň nadobudla účinnosť právna úprava zákona o odpadoch, ktorá prikazuje výrobcom púšťať do obehu iba fľaše, ktoré majú k sebe pripevnenie viečka aj po otvorení. Cieľom je prispieť k znižovaniu vplyvu plastových výrobkov na životné prostredie. TASR o tom informovala organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak.

plastové fľaše viečka
Foto: Profimedia

Benefit z nariadenia

"Nová právna úprava, ktorá platí pre celú Európsku úniu a jednotlivé štáty ju museli implementovať do svojej legislatívy, hovorí o tom, že výrobcovia môžu na trh uvádzať len také obaly, ktorých viečka sú pripevnené k fľaši a ostanú tam počas zamýšľaného používania výrobku," vysvetlila riaditeľka komunikácie OZV Envi-Pak Katarína Kretter.

Envi-Pak chápe zníženie pohodlia pri pití, no z analýz voľne pohodeného odpadu vie, že v prírode končilo množstvo plastových vrchnákov. "Veríme, že príroda bude v konečnom dôsledku benefitovať z tohto nariadenia," podotkla Kretter.

V slovenskej legislatíve je zároveň výnimka pre obaly z mlieka. Mlieko nie je na Slovensku považované za nápoj, ale za potravinu. "V iných krajinách, kde sú obaly z mlieka v rámci legislatívy považované za nápojové obaly, platí rovnaké pravidlo, že musia mať viečka pripevnené k obalu," uviedla Kretter.

OZV tak odporúča výrobcom mlieka a mliečnych výrobkov, aby tiež uprednostnili pripevnenie viečka k fľaši a predišli problémom v rámci jednotného európskeho trhu.

Viečka sú podľa Kretter v rámci recyklácie hodnotným materiálom. Využívajú sa napríklad na výrobu inštalatérskych trubiek, paliet, kontajnerov, krabíc a ďalších produktov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok