V ruskom väzení si odpyká trest ďalší Američan. Vinný je z nelegálneho predaja a výroby drog

Ruský súd poslal občana USA Roberta Woodlanda na 12,5 roka do väzenia po tom, ako ho uznal vinným z pokusu o nelegálnu výrobu a predaj drog. Informovala o tom vo štvrtok ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na prokuratúru.

Woodlandov obhajca Stanislav Kševickij pre agentúru Reuters uviedol, že jeho klient čiastočne priznal svoju vinu. Agentúra AP však uvádza, že jeho obhajca sa plánuje odvolať, pretože mu úrady nepreukázali vinu.

Ruské bezpečnostné zložky zatkli Woodlanda v januári. Vyšetrovatelia ho podľa ruskej agentúry obvinili z členstva v organizovanej skupine, ktorá bola vytvorená na nelegálny predaj drog. Podľa ruských orgánov Woodland prevážal drogy medzi jednotlivými skrýšami.

Podľa agentúry Reuters prokurátori uviedli, že prevážal približne 50 gramov mefedrónu, čo je druh amfetamínu.

"Bol zadržaný, keď sa snažil drogy ukryť," uvádza agentúra TASS.

Trpí psychickými problémami

Podľa agentúry AP Kševickij uviedol, že Woodland trpí bližšie nešpecifikovanými psychickými problémami a súd ich nebral do úvahy.

Americké ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že o odsúdení Američana v Rusku vie a veľvyslanectvo USA v Moskve prípad pozorne sleduje. Washington neposkytol ďalšie komentáre s odvolaním sa na ochranu súkromia.

Odkiaľ pochádza?

Prokurátori uviedli, že 32-ročný Woodland má okrem amerického aj ruské občianstvo a žil v Permskej oblasti. Agentúry Reuters a AP predtým informovali, že Woodlandovo meno sa zhoduje s menom muža, ktorý v roku 2020 novinám Komsomoľskaja Pravda povedal, že pochádza z Uralu a v 90. rokoch ho z tamojšieho detského domova adoptovali Američania, s ktorými potom žil v USA.

Svojich adoptívnych rodičov opísal ako úžasných, ale chcel nájsť svoju biologickú matku v Rusku, preto sa vrátil. Zoznámil sa s ňou v ruskej televíznej šou a rozhodol sa zostať vo svojej pôvodnej vlasti.

Témy: Rusko drogy Sud USA
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok