Zostaňte v pohode. V Kalifornii našli spôsob, ako sa účinne chrániť pred horúčavami. Stačí na to knižnica

4.7.2024 16:32

V Kalifornii bojujú s vysokými teplotami nevšednou metódou. Priestory knižníc využívajú na budovanie chladiacich centier. Ľudia sa riadia presným rozpisom otváracích hodín, kedy sa môžu prísť do centier schladiť.

Kalifornia horúčavy
Foto: Profimedia

Zostaňte v pohode! S týmto logom propaguje tamojšie ministerstvo zdravotníctva novovybudované chladiace centrá. Informuje o tom americký portál Lost Coast Outpost.

Kalifornia bojuje s vlnami horúčav, a toto má byť jedna z možností, ako by mohla svojich obyvateľov ochrániť. 

Schladenie sa v knižnici 

V reakcii na predpovede počasia, ktoré hlásia extrémne horúčavy, otvorili v Humboldt County (okres v Kalifornii, USA) chladiace centrá v pobočkách miestnych knižníc. 

Knižnica Foto: Profimedia Humboldt County otvoril chladiace centrá.

Centrá sú plne klimatizované, k dispozícii je miesto na sedenie, voda aj niečo na čítanie. 

Zamestnanci knižnice sú po ruke, aby pomohli návštevníkom a poskytli informácie o tom, ako zostať v bezpečí počas extrémnych horúčav.

Tipy, ako ostať v bezpečí 

Vyhľadávať chladné miesta je len jedno z preventívnych opatrení, ako sa vyhnúť prehriatiu organizmu v dôsledku vysokých teplôt. Dôležité je dodržiavať pitný režim, nosiť ľahké oblečenie a vyhýbať sa namáhavým aktivitám počas dňa. 

Osobitná pozornosť by sa mala venovať deťom, starším ľuďom a domácim zvieratám, ktoré sú náchylnejšie na choroby súvisiace s teplom.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. júna o mimoriadnom teple na Slovensku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok