Automobilka v Trnave bude vyrábať nové modely áut. Zvýši sa produkcia aj počet zamestnancov

4.7.2024 15:40

Továreň automobilky Stellantis začne od pondelka na Slovensku vyrábať tri nové modely, ktorými nahradí produkciu doterajšej generácie vozidla Citroën C3. Zároveň ohlásila plán prijať tento rok viac ako 1500 zamestnancov. Informoval o tom vo štvrtok hovorca závodu Michal Nič.

Stellantis opäť prerušil výrobu, na sklade chýbajú čipy
Foto: TASR/Michal Svítok (ilu)

Stellantis bude v Trnave na západnom Slovensku montovať novú generáciu automobilu Citroën C3 a dve športovo-úžitkové vozidlá (SUV), a to Citroën C3 Aircross a Opel Frontera. Väčšinu výrobného programu budú predstavovať plne elektrické vozidlá. Automobilka uviedla, že vozidlo ë-C3 sa má stať jedným z najdostupnejších elektromobilov na trhu.

Model Citroën C3 doteraz tvoril zhruba tretinu celkovej výroby vozidiel vo fabrike, kde sériová výroba začala v roku 2006.

Počet zamestnancov stúpne

Závod Stellantisu, ktorý podľa vlastných údajov priamo zamestnáva približne 3300 ľudí, plánuje s postupným zvyšovaním objemu produkcie zaviesť tretiu a štvrtú pracovnú zmenu a zvýšiť počet zamestnancov.

Stellantis vlani na Slovensku podľa očakávania znížil produkciu automobilov, medziročne o 15 percent zhruba na 264 700 automobilov. Výpadok vo výrobe fabrika kvôli príprave nového výrobného programu ohlásila už vopred.

Automobilový priemysel je hlavným motorom ekonomiky Slovenska, ktoré je v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom áut na svete. V krajine majú fabriky okrem Stellantisu aj automobilky Jaguar Land Rover, Kia a Volkswagen. V budúcnosti k nim pribudne továreň švédskej automobilky Volvo Cars, ktorá investíciu do výroby elektrických áut na Slovensku oznámila predvlani.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok