Rusko sužujú extrémne horúčavy. Na Sibíri namerali takmer 40 stupňov Celzia

4.7.2024 11:25

Rusi majú problémy s vlnou horúčav. V Moskve dva dni za sebou padli viac ako storočné denné rekordy a rieka Moskva pretekajúca metropolou dosiahla teplotu ako v Čiernom mori, uviedli meteorológovia.

Rekordy naprieč krajinou

Teploty v mnohých ďalších mestách sa vyšplhali aj nad 35 stupňov Celzia. Teplotné rekordy podľa médií padajú naprieč krajinou od pobrežia Tichého oceánu cez Sibír až po európsku časť krajiny.

V Moskve, kde v zime môže teplota klesnúť aj k 40 stupňom pod nulou, namerali v stredu 3. júla 32,7 stupňa Celzia, čo o pol stupňa prekonalo rekord pre tento deň, nameraný v roku 1917, poznamenala agentúra Reuters s odvolaním sa na meteorologické stredisko Fobos.

O deň skôr v metropole padol rekord nameraný v roku 1890, uviedol podľa agentúry Interfax vedúci hydrometeorologického strediska Roman Vilfand. Poznamenal tiež, že vzhľadom na teplé noci sa voda v rieke Moskve oteplila na 24-25 stupňov, čím sa priblížila teplote vody nameranej napríklad v letovisku Soči pri Čiernom mori.

Horúce počasie prudko zvýšilo dopyt po klimatizáciách a ventilátoroch. Moskovčania tiež skonzumovali rekordné množstvo zmrzliny a ochladzovali sa aj studenými nápojmi. Cestujúcim v metre a v mnohých vlakoch sa rozdávala voda.

Najteplejší začiatok júla v histórii

Starosta Moskvy Sergej Sobjanin vyzval obyvateľov metropolitnej oblasti, ktorá má viac ako 20 miliónov obyvateľov, aby sa preventívne chránili a nevychádzali von v čase, keď je cez deň najväčšie horúco.

Aj vo štvrtok 4. júla sa má teplota vzduchu vyšplhať na vyše 30 stupňov. Varoval tiež, že na piatok 5. júla predpoveď sľubuje búrky a krúpy a prudký pokles teploty. Tridsaťstupňové horúčavy sa majú vrátiť už od pondelka 8. júla.

Len v utorok 2. júla bolo po celom Rusku a anektovanom Kryme prekonaných asi 40 denných teplotných rekordov, napísal server The Moscow Times.

Najvyššia teplota - 38,7 stupňa Celzia - bola nameraná v dedine Mamakan v Irkutskej oblasti na juhovýchode Sibíri a napríklad v Krasnodarskom kraji na juhu európskeho Ruska namerali 35,9 stupňa Celzia.

Meteorológovia pokladajú začiatok tohtoročného júla za najteplejší v celej ére globálneho otepľovania. Ešte viac ako na začiatku júla 2010, keď Rusko zažilo jednu z vĺn horúčav s najväčším počtom obetí vo svojej histórii. Horúce a suché počasie tiež podporuje šírenie požiarov na Sibíri a na Ďalekom východe.

Pozrite si reportáž z 20. júna o vysokých teplotách naprieč kontinentami:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok