Skrátený štvordňový pracovný týždeň na Slovensku? Takýto je postoj ministerstva práce

O postoji ministerstva práce k skrátenému štvordňovému pracovnému týždňu sme sa rozprávali s hovorkyňou ministerstva práce Natáliou Holubovou. Prezradila nám, ako si ministerstvo predstavuje túto zmenu.

„Ministerstvo práce vníma trend skracovania pracovného času resp. skracovania pracovného týždňa, vnímame to naprieč celým svetom a Európou, že k tomu štáty pristupujú. Naším cieľom je tiež to, aby sa zamestnanec mohol viac venovať svojej rodine a osobnému životu,“ povedala Holubová. To sa podľa nej odvíja aj od pracovných podmienok a v rozvrhnutí pracovného času. Táto téma je pre ministerstvo otvorená a sú pripravení o nej diskutovať.

Definícia skrátenia

Zákonník práce v súčasnej dobe umožňuje skrátiť pracovný čas na 32 hodín týždenne bez znižovania mzdy. V niektorých kolektívnych zmluvách je pracovný čas nastavený na 37,5 hodín týždenne. Je na dobrovoľnej báze pre zamestnávateľa, či tento benefit zamestnancom umožní.

Rezort práce si vie predstaviť zaviesť skrátený pracovný týždeň v rámci pilotných projektov v nevýrobnej sfére, napríklad v bankách či konzultačných alebo personálnych firmách alebo aj vo verejnej správe.

Ak by sa robila legislatíva, tak by bola realizovaná bez skrátenia mzdy, zdôraznila Holubová. Ďalej je dôležité definovať, či by šlo o „ukrojenie“ jedného dňa z pracovného času alebo by sa rozvrhol pracovný týždeň a pracovalo by sa 10 hodín počas dňa namiesto ôsmich.

Pozrite si celý rozhovor s hovorkyňou ministerstva Natáliou Holubovou:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok