Nastala zmena. Generálna prokuratúra prekvalifikovala atentát na premiéra na teroristický útok

4.7.2024 09:35 , Aktualizované: 4.7.2024 12:03

Generálny prokurátor Maroš Žilinka informoval, že atentát na premiéra Roberta Fica prekvalifikovali na teroristický útok.

Májový atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý sa zotavuje zo strelných zranení, úrady nanovo vyšetrujú ako teroristický útok, doteraz išlo o pokus o úkladnú vraždu. Zmenu právnej kvalifikácie skutku oznámil generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý túto možnosť spomenul už krátko po útoku na Fica.

“Vo veci vražedného útoku na predsedu vlády SR došlo k zmene právnej kvalifikácie stíhaného skutku na obzvlášť závažný zločin teroristického útoku,“ uviedol Žilinka.

Kvalifikácia teroristického útoku

Strelec na premiéra je nanovo stíhaný podľa prísnejšieho ustanovenia ohľadom teroristického útoku, za ktorý Trestný zákonník v prípade uznania viny obžalovaného predpokladá uloženie doživotia. Za pokus o úkladnú vraždu vrahovi hrozilo 25 rokov väzenia alebo doživotie.

Žilinka a ani prokuratúra vo svojom stanovisku zmenu právnej kvalifikácie útoku na Fica bližšie nekomentovali. Trestný čin teroristického útoku je na Slovensku kvalifikovaný okrem iného ako útok na život a zdravie človeka v úmysle poškodiť ústavné zriadenie alebo obranyschopnosť štátu, narušiť alebo zničiť základnú politickú, hospodársku alebo spoločenskú štruktúru štátu či donútiť vládu, aby niečo vykonala alebo opomenula.

Na Fica strieľal podľa slovenských médií 71-ročný spisovateľ a aktivista Juraj Cintula, ktorého súd krátko po čine poslal do väzby. Na predsedu dôchodca zaútočil z bezprostrednej blízkosti po tom, ako Fico v polovici mája po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej prišiel pozdraviť ľudí na miestne námestie. Strelec svoj čin podľa súdneho dokumentu zdôvodnil tým, že nesúhlasí s politikou terajšej vlády. Tvrdil, že politika nechcel zabiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok