Čentéš pre ta3: Z Trestného zákona vypadli "horalkové krádeže". Z väzení prepustia zhruba tisíc ľudí

Podvodníci sa môžu tešiť na nižšie tresty. Ústavný súd dal zelenú novým trestným pravidlám. Proti ústave je iba ich zlomok. Minister spravodlivosti napríklad nemôže spätne spochybňovať dohody kajúcnikov o vine a treste. O prvú reakciu sme požiadali profesora Jozefa Čentéša.

Ústavný súd v stredu oznámil svoj verdikt o osude novely trestných kódexov.

Na súde obstál okrem iného zánik špeciálnej prokuratúry, ďalej zníženie trestných sadzieb za korupciu, majetkovú či hospodársku kriminalitu aj skrátenie premlčacích dôb trestných činov.

"Okamihom publikovania nálezu Ústavného súdu zo stredy v Zbierke zákonov novela Trestného zákona nadobudne účinnosť s výnimkou tých častí, ktoré Ústavný súd označil za protiústavné," povedal Čentéš.

Horalkové krádeže dostanú zelenú

Ústavný súd rozhodol o tom, že znižovanie trestných sadzieb bude účinné.

"Prichádza podmienka Slovenskej republiky k výraznému zníženiu trestných sadzieb, čo znamená, že páchateľom hrozia nižšie tresty," dodal Čentéš s tým, že táto právna úprava sa dotkne aj neskončených trestných konaní, ktoré aktuálne prebiehajú.

"Z Trestného zákona vypadli tzv. horalkové krádeže, to znamená, že zhruba tisícka osôb bude prepustená z výkonu trestu odňatia slobody za tieto menšie trestné činy," vysvetlil.

Výška škody sa zvýši

Zvýši sa aj výška škody. "Doteraz bola minimálna výška škody 266,01 eur, zvýši sa na 700 eur. Prípady, ktoré neboli právoplatne skončené, sa budú ďalej posudzovať, ak škoda bude nižšia ako 700 eur," dodal.

Viac sa dozviete v rozhovore s Jozefom Čentéšom, ktorý si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok