Prečo sú tenisové loptičky žlté? Známy prírodovedec David Attenborough zmenil pravidlá hry pre celý svet

4.7.2024 05:45

Prečo sú tenisové loptičky neónovo žlté? Žijúca legenda vo svete prírodopisných dokumentov David Attenborough bol jedným z tých, ktorí stoja za unikátnou farbou loptičiek.

David Beckham, vľavo, hovorí so Sirom Davidom Attenboroughom po zápase prvého kola medzi Carlosom Alcarazom zo Španielska a Markom Lajalom Estónskom na tenisových majstrovstvách Wimbledonu v Londýne
Foto: TASR/AP
David Beckham, vľavo, hovorí so Sirom Davidom Attenboroughom po zápase prvého kola medzi Carlosom Alcarazom zo Španielska a Markom Lajalom Estónskom na Wimbledonu v Londýne.

S príchodom farebnej televízie a rastúcim záujmom o tenis koncom 60. rokov sa producenti snažili zlepšiť zážitok z pozerania. Tenisové loptičky boli v minulosti buď čierne alebo biele, informuje AP News.

Návšteva britského prírodovedca a moderátora Davida Attenborougha na Wimbledone poskytla pripomienku jeho vplyvu na tento šport: žlté loptičky.

David Attenborough pracoval v 60. rokoch pre BBC. Televízia vtedy prechádzala na farebné vysielanie, a on bol jedným z tých, ktorí inšpirovali prechod na žlté loptičky, uviedol v utorok All England Club.

Mal pravdu

Medzinárodná tenisová federácia zaviedla žlté loptičky do pravidiel športu v roku 1972, „pretože výskum ukázal, že tieto loptičky sú pre televíznych divákov viditeľnejšie“.

Paradoxne, Wimbledon prešiel na žlté loptičky až v roku 1986. V oficiálnej wimbledonskej príručke sa spomína, prečo sa rozhodli zmeniť farbu loptičiek. „Žlté loptičky boli použité najmä preto, lebo biele loptičky sa na tráve farbili na zeleno, čo ich niekedy robilo takmer neviditeľnými na televíznej obrazovke, kde bol tenis čoraz populárnejší,“ uvádza sa v príručke.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok