Známy ovocinár a záhradkár Ivan Hričovský zomrel vo veku 92 rokov. O svoje znalosti sa delil s celým Slovenskom

3.7.2024 11:32 , Aktualizované: 3.7.2024 11:41

Ivan Hričovský bol popredný slovenský pomológ. O jeho úmrtí informovala rodina na facebookovom profile. Dožil sa 92 rokov.

Ivan Hričovský
Foto: TASR/Jakub Kotian

O svoje znalosti sa často delil v rôznych slovenských médiách. O úmrtí informoval jeho profil na Facebooku.

182803hrisovsky_stromceky_9511155.jpg Foto: TASR/Jakub Kotian

Odborník

Dr.h.c. Prof. Ing. Ivan Hričovský, DrSc. pochádzal Horného Hričova. Po ukončení Vysokej školy záhradníckej v Lednici na Morave v roku 1955 začínal s ovocinárskym výskumom v Šľachtiteľskej stanici v Rajeckých Tepliciach, nasledovalo pôsobenie vo Výskumnom ústave rastlinnej výroby v Piešťanoch, potom vo Výskumnom ústave ovocných a okresných drevín v Bojniciach. Od 1989 prednášal na SPU v Nitre, kde sa zaslúžil o vznik fakulty záhradného a krajinného inžinierstva. Profesor Ivan Hričovský je držiteľ radu Ľudovíta Štúra II. triedy.

Za dvadsať rokov práce na akademickej pôde vychoval Ivan Hričovský množstvo odborníkov ovocinárstva a záhradníctva. Ako prvý na Slovensku dosiahol vedecko-pedagogický titul vysokoškolského profesora v záhradníckom odbore. Svojou vitalitou, zanietením pre ovocinárstvo a zásluhami o zvyšovanie povedomia spoločnosti o tomto odvetví záhradníctva je príkladom a inšpiráciou pre ďalšie generácie odborníkov v tejto oblasti. Jeho publikačná tvorba zahŕňa desiatky vedeckých monografií, učebníc a iných odborných prác.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok