Prešovský prápor oslavovuje výročie. Trvalo 10 rokov, kým si vyslúžil právo na vlastnú bojovú zástavu

Jediný prieskumný prápor Ozbrojených síl oslávil 10. výročie svojho vzniku. Čestný názov nesie po rodákovi zo Slovenska Michalovi Strenkovi. Bol súčasťou jednotky námornej pechoty Spojených štátov amerických, ktorá vztýčila počas II. svetovej vojny vlajku na japonskom ostrove Iwo Jima.

Príslušníci práporu nastúpili pri príležitosti 10. výročia vzniku práporu. 65. prieskumný prápor v Prešove vznikol presne v deň narodenín jeho prvého veliteľa. Ten počas osláv výročia len ťažko skrýval dojatie. 

"Tri a pol roka sme bojovali o to, aby to vzniklo. Dneska v podstate konflikt na Ukrajine ukazuje, že potrebujete informácie. Tento útvar je o informáciách. Vidieť, nebyť videný. Počuť, nebyť počutý," vysvetľuje Peter Ševčík, bývalý veliteľ 65. prieskumného práporu OS SR.

Prápor, ktorý má dnes niekoľko stoviek príslušníkov, vybudovali takpovediac na zelenej lúke. 

"Tí ľudia zabezpečujú život možno ďalších 10-tisíc vojakov. Keď si to zoberieme, je to jediný útvar na Slovensku. To znamená, neplní len taktické úlohy ale aj strategického významu," dodáva Ševčík.

Stále v službe

Vojaci a vojačky okrem iného pomáhali počas covidu aj pri tragickom výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici. Od roku 2014 sa v čele práporu, ktorý nesie znak orla s hadom a šípmi v pazúroch, vystriedali traja velitelia. 

"Za tých 10 rokov sa tu urobila neskutočná práca. Stmelil sa tím a ja dúfam, že títo ľudia budú pokračovať pod velením pána podplukovníka a že dosiahnu ešte viac," vyjadruje podporu Dušan Cisár, bývalý veliteľ 65. prieskumného práporu OS SR.

Trvalo 10 rokov, kým si prápor vyslúžil právo na vlastnú bojovú zástavu. Tú, ako najcennejší vojenský symbol, získal pred necelými dvoma mesiacmi z rúk bývalej prezidentky. 

"Túto bojovú zástavu musíme strážiť. V prípade, ak by bola ukradnutá alebo zničená, v tom momente musí byť ukončená existencia práporu," ozrejmuje Marián Brinček, veliteľ 65. prieskumného práporu OS SR.

Uctenie veliteľa

Čestný názov nesie po Michalovi Strenkovi. Slovenskom emigrantovi z obce Jarabina na Spiši. 

"Skoro ako 3-ročný odišiel z našej obce do spojených štátov, kde sa preslávil tým, že bol veliteľom roty, ktorá vztyčovala vlajku na ostrove Iwo Jima," vysvetľuje Radoslav Beňo, starosta obce Jarabina.

Tento moment zachytáva svetoznáma fotografia reportéra Associated Press. Oslavy desaťročnice práporu v srdci metropoly Šariša sú už minulosťou. Vojaci z Prešova však naďalej zostávajú verní svojmu heslu, ktoré znie: "Vždy vpredu."

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok