Záujem mužov o rodičovskú dovolenku drasticky stúpol. Otcovia ju berú ako riešenie vyhorenia či reštart kariéry

4.7.2024 07:00

Čoraz viac otcov odchádza z práce na rodičovskú dovolenku. Berú to ako možnosť oddýchnuť si od práce, využiť to ako formu sabbaticalu či ako riešenie vyhorenia v práci. Podľa prieskumu spoločnosti SCHREIBER group majú slovenskí muži čoraz väčší záujem o odchod na rodičovskú a dokonca im to ide dobre.

otec kočík
Foto: Profimedia

Podľa prieskumu spoločnosti SCHREIBER sa výrazne zvýšil záujem mužov o rodičovskú dovolenku. Malo by ísť až o neuveriteľných 480 percent v porovnaní s minulými rokmi, píše portál peniaze.sk.

Druh sabbaticalu

Tlak na mužov často vedie k vyhoreniu. Pocit, že musia byť hlavou rodiny, hlavný zdroj príjmu a k tomu aj lídrom v práci si pýta svoju daň. Dieťa môže byť akýmsi vykúpením.

Jedným z dôvodov je aj to, že ženy sa v spoločnosti čím viac zaujímajú o vrcholové pozície či o miesta, ktoré boli v minulosti čisto mužskou záležitosťou. „Druhým faktorom je riešenie rodičovskej dovolenky ako spôsobu zmeny na štýl sabbatical, kariérny oddych, alebo ako dôvod na kariérnu zmenu. Súčasné trendy a benefity mnohých firiem tomu nahrávajú a dokonca mužov v ich rodičovskej role veľmi podporujú,“ uviedol výkonný riaditeľ SCHREIBER group Martin Miklánek.

Kariéra je prioritou, partneri sa vedia dohodnúť

Výsledky prieskumu ukázali, že až 68 percent párov považuje kariérny život a pracovné úspechy za väčšiu prioritu než materstvo a 77 percent ľudí sa nechce pre úspechy v práci dlhodobo partnersky viazať. Vek odchodu na rodičovskú dovolenku sa v priemere posunul o sedem rokov. Dokonca až 82 percent žien bolo pozitívne prekvapených schopnosťami svojich mužov v starostlivosti o domácnosť a dieťa.

„Ak partnerka zarába viac, alebo má pracovné miesto, o ktoré sa dlho usilovala, vidíme bežne dohody oboch strán,“ dodal Miklánek.

Na rodičovskej dovolenke muži často začnú podnikať, venujú sa novým príležitostiam či pracujú na projektoch, na ktoré popri práci nemali čas.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok