Údajný bos sýkorovcov Róbert Lališ sa opäť postavil pred súd. Prípad sa týka viacerých mafiánskych vrážd

3.7.2024 09:26 , Aktualizované: 3.7.2024 19:18

Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa v stredu postavil Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov. Prípad sa týka viacerých mafiánskych vrážd, za ktoré dostal Róbert Lališ pôvodne doživotie, ale Najvyšší súd SR na podklade dovolania rozsudok zrušil.

Obžalovaný Lališ, považovaný za bosa bratislavskej skupiny sýkorovcov, opakovanie odmietol vinu v kauze mafiánskych vrážd. Na svedecký výsluch sa dostavil bývalý vysoko postavený člen gangu Martin Kováč, prezývaný Rybička.

Kováča odsúdili vo februári 2018 na 20-ročné väzenie. Obžaloba ho vinila z účasti na vražde Romana Deáka a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Na stredajšom hlavnom pojednávaní vypovedal, že členom skupiny sýkorovcov sa stal v roku 1999 a najskôr robil obžalovanému šoféra a ochrankára.

Vinu popiera

"Stále sa cítim byť nevinný," zdôraznil obžalovaný v júni s tým, že deväť rokov čaká na nestranný súd. Jeho obhajca Marek Para považuje obžalobu za nedôvodnú.

Predvolaní boli na pojednávanie 12. júna viacerí svedkovia. Na doživotie odsúdení Ivan Cupper a Alojz Kromka vypovedať odmietli. Výsluch absolvovala mama zavraždeného Romana Deáka. Okrem iného poukázala na to, že poprava jej syna sa udiala na jednej z hlavných ulíc v bratislavskej Dúbravke, kde je z jednej strany škôlka.

Pôvodne bol Lališ v roku 2018 odsúdený na doživotie spolu s ďalším členom skupiny Ivanom Cupperom, prezývaným Vincko. Odsúdené boli aj ďalšie osoby. Najvyšší súd v závere marca Lališovi doživotie zrušil. Svoje rozhodnutie zdôvodnil zistením porušenia zákona v neprospech obvineného. Stíhaný je vo väzbe.

Obžaloba súvisí s vraždami z rokov 1998 a 1999 - Eduarda a Roberta Diničovcov, Romana Deáka, Alojza Házyho, Dalera Hlavačku, Miloša Piliara i so zločinom založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok