Vláda na Orave schválila odškodné pre rodiny obetí nehody pri Nových Zámkoch. Pre región vyčlenila vyše 1,6 milióna eur

3.7.2024 06:31 , Aktualizované: 3.7.2024 16:07

Vláda zasadala v Zákamennom na Orave. V regióne prerozdelila 1,6 milióna eur. Väčšina pôjde na cyklotrasy a menšie obecné projekty. Zároveň riešila aj odkanalizovanie obcí, ktoré sa nezmestili do eurofondov. Svoje požiadavky vyslovili aj pozvaní starostovia.

Odškodné pre pozostalých 50-tisíc eur

Štát vyplatí rodinám obetí vlakového nešťastia pri Nových Zámkoch po 50-tisíc eur. Vyplýva to z návrhu ministra dopravy SR Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD), ktorý v stredu schválila vláda.

"Ministerstvo dopravy (MD) SR po dohode s Ministerstvom financií SR navrhuje vláde SR uvoľniť z kapitoly Všeobecná pokladničná správa finančné prostriedky ako odškodnenie pre pozostalých po obetiach tragického nešťastia, a to vo výške 50-tisíc eur za každú obeť tragickej dopravnej nehody," uviedol predkladateľ.

Finančné prostriedky uvoľní rezort financií v prospech rezortu dopravy na základe predloženej žiadosti o uvoľnenie finančných prostriedkov. MD SR následne podľa predkladacej správy poukáže finančný príspevok pozostalým.

Peniaze pre región

Pre konkrétne projekty miest a obcí v oravských okresoch Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín vyčlení vláda 1 654 000 eur. Rovnako poskytne 200-tisíc eur na zriadenie detskej ambulantnej pohotovosti v Oravskej poliklinike Námestovo, 150-tisíc eur uvoľní na účely rozšírenia cyklochodníkov v rámci projektu Cyklotrasa okolo Oravskej priehrady. Vláda o tom rozhodla na stredajšom výjazdovom rokovaní v oravskom Zákamennom.

Vláda podporí zachovanie pohotovosti v Námestove

V oblasti zdravotníctva vláda schválila poskytnutie finančnej podpory pre zachovanie ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast v Oravskej poliklinike Námestovo. Alokácia vo výške 200-tisíc eur má slúžiť na pokrytie osobných výdavkov na personál a prevádzkových nákladov.

Plat 5720 eur pre predsedníčku ÚOOÚ

Predsedníčka Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) Zuzana Valková bude poberať plat vo výške 5720 eur mesačne. V súlade so zákonným ustanovením jej plat vo výške štvornásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy určila vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v oravskej obci Zákamenné.

Za predsedníčku ÚOOÚ zvolili Valkovú 27. júna poslanci Národnej rady SR. ÚOOÚ vykonáva dozor nad ochranou osobných údajov a podieľa sa na ochrane základných práv a slobôd fyzických osôb pri ich spracúvaní. Funkčné obdobie predsedu je päť rokov. Úrad zriadili 1. septembra 2002.

PP nesplatí jednorazovo vklad  od MH

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nedokáže jednorazovo vyplatiť kapitálový vklad vo výške 500 miliónov eur, ktorý mu poskytlo Ministerstvo hospodárstva SR zo štátneho rozpočtu. Finančné prostriedky budú namiesto toho vyrovnané v štyroch splátkach na základe harmonogramu. Vyplýva to z návrhu MH, ktorý v stredu schválila vláda.

SPP v súčasnosti nedisponuje dostatočnými vlastnými zdrojmi na vyplatenie celej sumy v stanovenom termíne. Ten bol pôvodne určený na koniec júna tohto roka. Prvých 80 miliónov eur bude na základe novoschváleného harmonogramu vyplatených do konca novembra tohto roka. Nasledujúce tri splátky vo výške 140 miliónov eur splatí SPP každoročne do 31. decembra daného roka. Posledná splátka pre MH má byť vyplatená najneskôr do konca roka 2028.

Pomoc od štátu pre Haleon Levice

Spoločnosť Haleon plánuje postaviť vo svojom závode v Leviciach nové vývojové a testovacie centrum. Na jeho vybudovanie dostane štátnu investičnú pomoc 3,06 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov. Vyplýva to z materiálu predloženého ministerstvom hospodárstva, ktorý v stredu schválila vláda.

Haleon odhadol investičné náklady vynaložené na vybudovanie centra na 19,04 milióna eur. Výstavbu chce ukončiť do roku 2026. Do konca roka 2030 plánuje v novom vývojovom a testovacom centre zamestnať osem vysokoškolsky vzdelaných ľudí. Cieľom zriadenia nového technologického centra je vývoj a testovanie nových produktov a výrobných procesov v segmente ústnej hygieny.

Nový tajomník ministerstva práce

Vláda vymenovala do funkcie štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Mariána Valentoviča. Nahradí doterajšieho štátneho tajomníka Branislava Ondruša (Hlas-SD), ktorý bol zvolený do Európskeho parlamentu. Vyplýva to z návrhu rezortu práce, ktorý v stredu na výjazdovom rokovaní schválila vláda.

Mor ošípaných

Stavy ošípaných boli na Slovensku k 31. máju 2024 na úrovni 438 551 kusov. Vyplýva to z informácie o aktuálnej situácii so šírením afrického moru ošípaných (AMO) z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorú v stredu vzala na svojom výjazdovom rokovaní na vedomie vláda.

"V roku 2022 bolo zaznamenaných päť prípadov výskytu AMO u domácich ošípaných. Posledný potvrdený prípad bol zaznamenaný 26. júla 2022 v okrese Michalovce, kde bola nariadená depopulácia 62 ks ošípaných. K 31. máju 2024 nebol potvrdený žiadny ďalší pozitívny prípad u domácich ošípaných," uviedol agrorezort.

Od 1. marca do konca mája 2024 bolo podľa informatívneho materiálu MPRV ulovených 7239 ks diviačej zveri, ktorá je prenášačom AMO. Ku koncu mája 2023 bolo ulovených 8383 ks diviačej zveri. Uhynutých bolo do konca mája tohto roka 131 ks, ku koncu mája 2023 to bolo 403 ks diviačej zveri.

Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní vlády:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok