Nočná mora letušiek. Z tohto nechutného zvyku pasažierov majú zimomriavky

3.7.2024 05:45

Bezpečnosť lietadiel je pre letušky prvoradá. Informujú cestujúcich o núdzových protokoloch a pravidlách letu, zabezpečujú správne uloženie batožiny, aby sa nikto nezranil, a pomáhajú každému, aby sa počas cesty cítil pohodlne. Mnohí cestujúci však robia jednu chybu a tým škodia vlastnému zdraviu. Poukázali na to letušky na internete, ako aj slovenský cestovateľský bloger Milan Bez Mapy.

lietadlo
Foto: TASR/AP

Zlozvyk cestujúcich

Kým sa však letušky vo vzduchu usilovne starajú o bezpečnosť ľudí, všimli si, že mnohí cestujúci robia jednu zásadnú chybu. Chodia bosí na toaletu v lietadle.

Nedávno sa letušky na platforme Reddit sťažovali na tento neuveriteľne častý zvyk.

"V záujme vášho vlastného zdravia - a zdravia ostatných cestujúcich - by sme boli vďačné, keby ste s tým prestali, prosím," píšu.

"Cestujúci v lietadle neustále používajú toalety buď s bosými nohami, alebo len v ponožkách," povedala pre HuffPost Elizabeth Reganová, letuška komerčnej leteckej spoločnosti.

Z tohto zvyku počas letu majú letušky "zimomriavky", pretože na podlahe toalety môže byť čokoľvek.

Milan Bez Mapy

Problematiku s toaletami v lietadlách otvoril na Instagrame aj slovenský cestovateľský bloger Milan Bez Mapy. 

Milan natočil počas jedného z letov nepríjemne špinavú toaletu. Ľudí upozorňuje na to, aby tam nechodili iba v ponožkách.

"Toalety v lietadle sú frekventovaným miesto, a preto je extrémne nehygienické tam chodiť v ponožkách. Podlaha v lietadlách je studená a mokrá," hovorí vo videu.

Viackrát vo svojich videách odporúčal sledujúcim, aby sa pohodlne vyzuli v lietadle a mali so sebou náhradné ponožky. To však neplatí pre toaletu. 

"Je pravda, že letušky toaletu priebežne kontrolujú, určite počas letu tam nebudú chodiť s mopom a zmývať," skonštatoval. 

Nahromadené baktérie

Verejné toalety môžu byť vo všeobecnosti miestom výskytu baktérií. 

Hilary Clarková, riaditeľka letových služieb súkromnej leteckej spoločnosti Planet 9 so sídlom v Kalifornii a bývalá letuška komerčnej leteckej spoločnosti, povedala pre HuffPost, že vidieť ľudí používať toaletu bosých je "dosť znepokojujúce".

"Počas školenia sme sa naučili, že tekutina na podlahe toalety je často viac ako len voda," povedala.

"Toalety v lietadlách počas letov často používa mnoho cestujúcich, čo vedie k tomu, že sa vysoko dotykové povrchy, ako sú kľučky dverí, splachovacie tlačidlá, kohútiky umývadiel a záchodové sedadlá, kontaminujú rôznymi patogénmi," uviedla doktorka Dahlia Philipsová, lekárka pre infekčné choroby.

Varuje, aby cestujúci nevystavovali svoje nohy baktériám, vírusom a hubám, ktoré sa môžu do organizmu dostať cez rany a odreniny na nohách.

Pozrite si archívnu reportáž z 2. júla 2024 o cestovaní.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok