Rok a pol na daňovú kontrolu je podľa odborníčky príliš. Podnikatelia očakávajú zrýchlenie, za spoľahlivosť žiadajú odmenu

3.7.2024 07:00

Podnikatelia na Slovensku uvítajú, keď sa daňové kontroly v budúcnosti skrátia. V súčasnosti totiž takáto kontrola bežne trvá rok až rok a pol.

daňová kontrola
Foto: Profimedia

Poukázala na to partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová v reakcii na zámery ministerstva financií zlepšiť výber daní a bojovať proti ich únikom.

Získanie benefitu

"Profesionálne prebiehajúca daňová kontrola má začať oznámením, následným predložením podkladov, ich preverením a závermi nasledujúcimi v rýchlejšom slede, aby to nezaťažovalo podnikateľa a zároveň neviazalo kapacity finančnej správy," priblížila odborníčka.

V súčasnosti je podľa nej bežné, že jeden tím má rozbehnutých viac daňových kontrol a prestávky medzi úkonmi v rámci jednej kontroly sú aj jeden mesiac.

"Kľúčové je, aby spoľahlivé firmy podľa príslušného indexu a po daňovej kontrole bez nálezu získali nejakú formu benefitu zo strany daniarov, napríklad v podobe kratších a špecificky zameraných daňových kontrol namiesto štandardných širokospektrálnych kontrol," doplnila Hallová.

Ako zvýšiť efektivitu

Ak chce byť finančná správa efektívnejšia, potrebuje podľa nej čo najlepšie pracovať s dátami a identifikovať potenciálne rizikové firmy. Správa daní sa musí viac zautomatizovať, aby sa uvoľnili kapacity na samotný výkon kontrol.

"To však neznamená, že obrazne zajtra sa môže 9000 zamestnancov pustiť do výkonu kontrol. Z tohto počtu je množstvo ľudí, ktorí majú inú náplň práce a na samotný výkon kontroly nemajú vzdelanie a školenia, bez čoho sa nedá relevantne kontrolovať účtovníctvo firiem," upozornila Hallová.

Zvýšenie personálnej kapacity si tak bude vyžadovať aj sériu školení pre zamestnancov vyčlenených na doplnenie stavu daňových kontrolórov.

Zlepšiť sa má tiež analytické spracovanie množstva domácich aj zahraničných dát, ktoré majú daniari k dispozícii.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok