Orbán si želá rýchle prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou. Zelenského sa opýtal, či je to možné

2.7.2024 06:30 , Aktualizované: 3.7.2024 07:13

Maďarský premiér Viktor Orbán počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní.

Orbán v utorok (2. júna) pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu, ktorá sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.

Ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu od začiatku invázie ruských síl vo februári 2022.

Základ dvojstrannej dohody

Na spoločnej tlačovej konferencii Orbán vyjadril záujem o zlepšenie vzťahov s Ukrajinou a uzavretie širšej bilaterálnej dohody o spolupráci. Maďarsko je podľa neho taktiež pripravené zúčastniť sa na modernizácii ukrajinského hospodárstva.

Podľa Zelenského by jeho rokovanie s Orbánom mohlo poslúžiť ako základ spomínanej dvojstrannej dohody.

Časovo obmedzené prímerie

Ukrajinský prezident ocenil, že sa návšteva koná hneď po začiatku maďarského predsedníctva v EÚ. Považuje to za jasný dôkaz "spoločných európskych priorít a toho, aké dôležité je nastolenie spravodlivého mieru na Ukrajine".

"Požiadal som prezidenta, aby zvážil, či... by rýchle prímerie mohlo urýchliť mierové rokovania," povedal Orbán s tým, že prímerie, ktoré si predstavuje, by bolo časovo obmedzené.

Budapešť na rozdiel od väčšiny európskych krajín opakovane spochybnila potrebu vojenskej podpory pre Ukrajinu a namiesto toho vyzýva na uzavretie prímeria, konštatoval denník The Guardian s tým, že Orbán zablokoval alebo oslabil úsilie EÚ o poskytnutie pomoci Ukrajine a o uvalenie ďalších sankcií na Moskvu.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v máji označil plány na podporu Kyjeva za "bláznivú misiu", pripomenul denník.

Môže návšteva Viktora Orbána v Kyjeve zmeniť vývoj vzniku tejto frakcie? Pýtali sme sa politológa Aleša Michala.

Pozrite si reportáž z 2. júna o Orbánovej návšteve v Kyjeve.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok