Etapové vavríny na Tour de France. Girmay prekvapil a získal prvé víťazstvo pre svoj tím

1.7.2024 23:04

Eritrejský cyklista Biniam Girmay triumfoval v pondelkovej tretej etape 111. ročníka Tour de France. Jazdec tímu Intermarche-Wanty sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a 230,8 km dlhú trasu z Piacenzy do Turína zvládol za 5:26:48 hodiny.

Tour de France
Foto: TASR/AP

Druhý finišoval Kolumbijčan Fernando Gaviria (Movistar) a tretí skončil Belgičan Arnaud de Lie (Lotto-Dstny). Do žltého dresu sa obliekol Ekvádorčan Richard Carapaz (EF Education-EasyPost), no medzi lídrami v celkovom poradí nenastali žiadne časové zmeny.

Oddychová rovinatá etapa

Po náročnom úvode tohtoročnej edície nasledovala prvá rovinatá etapa a pelotón ju poňal oddychovo. V úvode sa síce pokúsil o únik líder súťaže vrchárov Jonas Abrahamsen s kolegom z Uno-X Johannesom Kulsetom, no nik ich nenasledoval a tak po pár kilometroch počkali na balík.

Ten išiel pomalým tempo bez ďalších útokov. V rovinatej etape prešiel za prvú hodinu len 37 km a rýchlosť sa nezvýšila ani v ďalšom priebehu. Dianie oživila rýchlostná prémia, na ktorej zdolal Mads Pedersen (Lidl-Trek) Jaspera Philipsena (Alpecin-Deceuninck), no po nej sa vrátilo všetko do starých koľají.

Tímové farby

Asi 60 km pred páskou si Fabien Grellier povedal, že to trochu oživí a vyrazil do úniku, ktorý nemal šancu doviesť do cieľa, no asi 30 km predvádzal svoje tímové farby TotalEnergies na čele. V záverečných 20 km sa už začalo bojovať o pozície na čele a rýchlosť stúpla na približne 55 km/h.

Hromadný pád

Menší pád mal Casper Pedersen (QuickStep), no rýchlo sa vrátil na bicykel. Šesť km pred páskou mal problémy Mathieu van der Poel a nemohol tak rozbehnúť Philipsena v špurte.

Dva km pred cieľom prišlo k hromadnému pádu a z hry vypadlo viacero šprintérov. Z triumfu sa nakoniec tešil a postaral sa o prekvapenie Girmay, ktorý sa vyviezol za Madsom Pedersenom a vyhral. Druhý bol Gaviria a tretí de Lie, Pedersen skončil štvrtý.

Etapové vavríny

Girmay je prvý Eritrejčan, ktorý získal etapové vavríny na Tour. "Odkedy som začal s cyklistikou, ani som nesníval, že niekedy budem štartovať na Tour de France. A teraz mám víťazstvo," povedal so slzami v očiach. Girmay je zároveň prvý Afričan tmavej pleti, ktorý zvíťazil v etape na Tour a zariadil aj vôbec prvý triumf pre svoj tím Intermarche-Wanty.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok