Vo Francúzsku sa konalo prvé kolo volieb. Vyzerá to tak, že Macronov vládny blok pohorel

30.6.2024 07:28 , Aktualizované: 30.6.2024 21:21

Vo Francúzsku sa v nedeľu konali predčasné parlamentné voľby. Súboj je vnímaný aj ako referendum o prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

Najväčšie šance na výhru má krajne pravicové Národné združenie pod vedením Marine Le Penovej. Na druhom mieste by mohol skončiť ľavicový blok a vládny až na treťom. Nasvedčujú tomu aj povolebné prieskumy.

Podľa povolebných prieskumov získala krajne pravicová strana Národné združenie (RN) v prvom kole francúzskych parlamentných volieb približne 34 % hlasov, informujú tlačové agentúry. Hlasovanie sa skončilo o 20:00 SEČ.

Ľavicový blok Nový ľudový front, v ktorom sa pred voľbami združili socialisti, komunisti, zeleňou, strana Nepoddajné Francúzsko (LFI) a ďalšie menšie zoskupenia, podľa odhadov získa v prvom kole zhruba 28 až 29 percent hlasov. Stredový tábor prezidenta Macrona sa umiestnil na treťom mieste s približne 20 až 22 percentami.

Vysoká volebná účasť

Volebná účasť bola podľa odhadov medzi 67,5 a 69,7 percenta, čo je najviac za posledné desaťročie. O tom, koľko kresiel v Národnom zhromaždení jednotlivé bloky získajú, sa rozhodne až v druhom kole volieb. To sa bude konať 7. júla.

"Vysoká účasť v prvom kole (...) svedčí o dôležitosti tohto hlasovania pre všetkých našich krajanov a o túžbe objasniť politickú situáciu," uviedol Macron podľa agentúry AFP v písomnom vyhlásení. Zároveň vyzval na širokú podporu jasne "republikánskych a demokratických" kandidátov v druhom kole volieb.

Pozrite si reportáž o voľbách vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok