Životy na slovenských cestách by mohli zachraňovať nové zvodidlá. Vo svete ich používajú roky

Bezpečnosť na slovenských cestách by sa mohla zvýšiť. Ministerstvo dopravy totiž zvažuje nákup nových zvodidiel. V zahraničí ich využívajú už niekoľko rokov.

Bežné oceľové alebo betónové zvodidlá auto spomalia alebo úplne zastavia a udržia ho na ceste. Náraz do pevnej konštrukcie však často máva katastrofálne následky. Vozidlá sú po ňom väčšinou značne zdemolované.

Južná Kórea preto pred 8 rokmi predstavila takzvané rotujúce zvodidlá. Ide o systém otočných valcov vyrobených z mäkších materiálov. Keď do nich vozidlo narazí, valce sa roztočia, stlmia náraz a auto udržia na ceste.

"Tie rotujúce valce ho pekne odvedú pri minimalizácii škôd až do momentu, kým nezastaví, alebo kým sa mu nepodarí dobrzdiť," vysvetľuje Igor Choma, štátny tajomník ministerstva dopravy.

Valce sú upevnené v rámoch. Ich výška je prispôsobená pneumatikám veľkých aj malých áut. Šofér by preto pri náraze nemal stratiť kontrolu nad vozidlom.

"Podstatne môžu znížiť úraz a môžu prispieť k bezpečnosti či už automobilov, alebo u nás motorkárov to môže byť úplná bomba," dodáva prezident Ústredného automotoklubu SR Juraj Smrečan.

Priekopníci v Ázii

Zvodidlá využívajú najmä v Ázii. Rozšírené sú v Južnej Kórei, Indii, Malajzii a Číne. Na niektorých nebezpečných úsekoch ich však nainštalovali aj v Spojených arabských emirátoch či v Austrálii. Na Slovensku by ich ministerstvo dopravy na niektorých úsekoch chcelo mať do dvoch rokov.

"Toto je prvok, ktorý ešte bude vyžadovať zmenu technických noriem, možno príslušnej legislatívy," dopĺňa Choma.

Rotujúce zvodidlá vyvinuli v Južnej Kórei. Štatistiky odtiaľ ukazujú, že tieto systémy môžu znížiť závažnosť nehôd až o 50 %.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok