Doprava v Rajeckej doline je kritická. Privádzač nebude na svete skôr ako tunel Višňové

29.6.2024 16:21

Doprava v Rajeckej doline je kritická a v najbližších rokoch sa to nezlepší. Veľké očakávania sú od diaľničného privádzača, ktorý nebude postavený skôr ako tunel Višňové. Diaľničiari ešte nevyhlásili ani súťaž.

Stiesnenými cestami Rajeckou dolinou prechádza denne viac ako 13-tisíc vozidiel. Kolóny sú preto už na dennom poriadku.

“Cesta, ktorá pred tým keď nebolo ešte toľko áut, trvala 15 minút, teraz trvá 40 minút, niekedy aj 50,” hovorí Jaroslav Mitaš, starosta obce Stránske.

“Každé ráno môžeme si naladiť pomaly akékoľvek rádio a počujeme dopravné kolóny, kongescie z Rajeckej doliny smerom na Žilinu,” dodáva Ambróz Hájnik, primátor mesta Rajecké Teplice.

Podľa Mitaša v prípade dopravnej nehody sa musí obchádzať cez Považskú Bystricu. Inak sa nie je možné dostať do Rajeckých Teplíc.

Ustúpili pod tlakom

Diaľničný privádzač bol ešte nedávno luxus, ktorý si štát pre jeho vysoké náklady nemohol dovoliť. Po tlaku z regiónu však Bratislava ustúpila.

“Predpokladám, že na konci tohto mesiaca najneskôr v prvej polovici budúceho ide von verejné obstarávanie na privádzač Lietavská Lúčka - Rajecké Teplice," tvrdí Igor Choma, štátny tajomník ministerstva dopravy.

Je za tým kompromis. Privádzač bude o polovicu kratší ako sa pôvodne predpokladalo. Teraz takmer štvorkilometrová cesta vychádza na vyše 70 miliónov eur. Nezačne sa stavať skôr ako budúci rok.

“Diaľnica bude spustená tak ako stále deklarujeme najneskôr do konca budúceho roka, dovtedy sa nedá postaviť tento úsek, aj keď je krátky a nijako dramaticky náročný ale tie dva roky výstavby treba určite počítať,” dopĺňa Choma.

Privádzač limituje aj príchod investícii do Rajeckej doliny. Závislá je od neho bytová výstavba aj príchod nových zamestnávateľov. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok