Tím odborníkov podrobil slovenské lesy experimentu. Nepoužívané cesty prispievajú k vzniku záplav

29.6.2024 16:09

Lesy v katastri Gelnice sa stali miestom zaujímavého vedeckého experimentu. Tím odborníkov zo Slovenska a Českej republiky skúmal, ako vplývajú lesné cesty na schopnosť prírody vstrebávať vodu. Experti potvrdili teóriu, že staré a nepoužívané lesné cesty prispievajú k vzniku záplav.

Na to, aby odborníci získali na podporu svojej teórie presné údaje, počas horúceho dňa si vytvorili intenzívny umelý dážď.  

“Bude simulovať zrážky, ktoré budú predstavovať 600 milimetrov na meter štvorcový. Pre pamätníkov je to povodeň z roku 1997 na Morave. Teda sú to veľmi intenzívne dažde,” hovorí Miroslav Kubín, expert na revitalizáciu lesov.

“Chceme dokázať, ako vyzerá povrchový odtok v lesoch. Chceme dokázať to, že lesné cesty spôsobujú povodne a že sú hlavnou príčinou povodní,” ozrejmuje Martina Zeleňáková, Stavebná fakulta TU v Košiciach. 

Lesné cesty sú vraj ako tobogány. Voda v nich podľahne gravitačnej sile a veľmi rýchlo odtečie do nižšie položených miest. Tam potom narobí riadnu paseku. Starať sa o les bez ciest, samozrejme, nie je možné. Avšak keď sa už lesné komunikácie stanú nepotrebnými, navrhujú ich títo odborníci takto jednoducho zrevitalizovať. 

“Ak sú cesty zrevitalizované a sú na nich urobené takzvané hrádzky, dokáže to zabrániť povrchovému odtoku a udržať vodu v lese,” tvrdí Zeleňáková.

Podľa Dávida Kincla z Výskumného ústavu meliorácií a ochrany pôd Praha úprava, ktorú testujú, sa zdá byť rozumným variantom riešenia ako obmedziť neblahé príčiny.

Cieľ experimentu

“Náš vedecký cieľ je zistiť, ako opravíme krajinu. Ťažkými mechanizmami sme ju pokazili a teraz sa snažíme ju ťažkými mechanizmami opraviť. V tých miestach sa snažíme tvrdými dátami zistiť, koľko vody ozaj vsiakne späť do zeme,” ozrejmuje Kubín.

Vodu, ktorá pomáhala pri experimente, členovia odborného tímu zafarbili modrým ekologickým farbivom. Neskôr podložie odkryli, aby zistili, ako sa farebná voda správala pod zemou. Výsledky svojho výskumu experti ešte podrobne spracovávajú a dávajú ich do kontextu.

Už prvý pohľad na zozbierané údaje im dal za pravdu. Podľa Kubína voda na zhutnených pôdach odteká veľmi rýchlo.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok