Michal bol svedkom tragédie pri Nových Zámkoch: Kričali sme od zúfalstva, vlak roztrhal autobus pred našimi očami

Pri čítaní vám naskočia zimomriavky. Jeden zo svedkov tragickej zrážky vlaku a autobusu pri Nových Zámkoch opísal, čo videl. „Prišlo nám to ako hororová scéna, zlý sen,“ napísal Michal Bily na sociálnej sieti, ktorý so svojím otcom čakal na prejazd cez železničné priecestie.

vlak nove zamky
Foto: Facebook/Michal Bily

Michal sa rozhodol podeliť o hrôzostrašný zážitok. Spolu s otcom zastavili pred železničným priecestím za Novými Zámkami.

„Krásny slnečný deň, bežná situácia na ceste, čakáme na prechod vlaku. Závory boli dole. Pred nami biela dodávka, pred ňou autobus a tuším pred ním jedno auto. Čakáme,“ píše muž.

Zdvihli sa závory, zaznel klaksón

Sprava prešiel vlak, chvíľu počkali a zdvihli sa závory. Najprv prešlo ako prvé osobné auto, potom nasledoval autobus.

„Následne avšak zaznela trúba. Výrazná, vlakový klaksón. Môj mozog to absolútne nebral, nechápal. Vlak? Veď už prešiel, veď závory sú hore! To predsa nemôže byť vlak!“ opisuje moment pred tragédiou Michal.

Autobus zľava zasiahol rútiaci sa vlak. Zaznela silná rana a výbuch. Viac ako polovicu autobusu vlak odtrhol od jeho zadnej časti a 300 metrov ju mal v plameňoch tlačiť pred sebou. Zadnú časť podľa muža odhodilo do priekopy.

Pozrite si, ako vyzeral prejazd cez železničné priecestie deň po nehode. Do redakcie ta3 ho poslal náš mReportér Imrich Vladimír.

Hororová scéna

„V aute sme obaja s otcom kričali od zúfalstva, od bezmocnosti. Mohli sme sa iba prizerať, v tej chvíli už nebolo pomoci. Prišlo nám to ako hororová scéna, zlý sen,“ opísal ďalej tragédiu Michal. „Autobus, ktorý preváža ľudí, práve pred našimi očami roztrhal vlak v plnej rýchlosti. Ako nič. Ako keď sfúknete sviečku,“ dodal.

Náraz mal vytrhnúť šoféra z autobusu a vyhodiť ho medzi koľaje. Michalov otec vodičovi oplachoval rany, tvár mal podľa jeho slov celú od nafty. „Bolestivo stonal, no hlavne nechápal,“ priblížil muž.

Šofér nebol na vine

Michal hovorí, že šofér z autobusu nebol na vine. Závory sa zdvihli a ako je bežné, ľudia začali cez koľaje prechádzať.

Spomenul, že minister dopravy Jozef Ráž povedal, že zlyhal ľudský faktor. „Chápem, že ľudský faktor je v tomto smere myslené ako personál železníc, ktorý si nevšimol vlak na zlej koľaji. Ale je to veľmi nešťastná formulácia, lebo to znie, že šofér autobusu urobil chybu. A neurobil,“ dodal na záver Michal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok