Udreli horúčavy, padol aj rekord, no väčšie peklo príde v nedeľu. Pozrite si, kde platia výstrahy (+radar)

29.6.2024 15:30 , Aktualizované: 30.6.2024 11:09

Teploty na západe a juhu Slovenska v sobotu dosiahli až 33 stupňov Celzia, v nedeľu bude ešte horúcejšie. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informuje na svojom webe.

Nedeľa bude horúcejšia

Na území Slovenska sa očakávajú v nedeľu vysoké teploty a búrky. Na západe a juhu môžu teploty dosiahnuť až 36 stupňov Celzia. V nedeľu večer a v noci môžu západné a stredné Slovensko zasiahnuť búrky. Na horách sa môže vyskytnúť silný vietor.

Výstraha druhého stupňa pred vysokými teplotami platí od 13.00 do 18.00 h pre celý Bratislavský kraj, väčšinu Nitrianskeho a Trnavského kraja, ale aj okresy Veľký Krtíš a Krupina v Banskobystrickom kraji.

Pre zvyšok Slovenska platí výstraha prvého stupňa. Očakávajú sa tam teploty do 34 stupňov Celzia. Výstraha sa netýka iba severných okresov na strednom a východnom Slovensku.

Na horách môže zafúkať silný vietor. Výstraha platí v nedeľu v okresoch Tvrdošín, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno.

Na západnom a strednom Slovensku hrozia večer a v noci búrky. Spojené môžu byť s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami.

výstrahy nedeľa Foto: reprofoto SHMÚ Výstrahy pred teplom v nedeľu 30. júna

Extrémne teplá noc

Na západe Slovenska zaznamenali meteorológovia extrémne teplú noc. Napríklad v Moravskom Sv. Jáne (okres Senica) neklesla teplota počas noci zo soboty (29. 6.) na nedeľu pod 25 stupňov Celzia, informuje SHMÚ.

"Tropická noc bola na väčšine územia západného Slovenska. Lokálne aj na juhu stredného, výnimočne aj východného Slovenska," konštatuje SHMÚ.

Výstraha prvého stupňa v sobotu platili od 13.00 do 19.00 h pre celý Bratislavský kraj. Vzťahovali sa tiež na okresy Komárno, Levice, Nové Zámky, Šaľa v Nitrianskom kraji, Dunajská Streda, Skalica, Galanta a Senica v Trnavskom kraji a Krupina, Veľký Krtíš v Banskobystrickom kraji.

sobota vystrahy.png Foto: reprofoto SHMÚ Výstrahy pred teplom v sobotu 29. júna

Po horúcom víkende ochladenie

Po horúcom, prevažne slnečnom víkende očakávajú meteorológovia ochladenie. Najvýraznejšie by sa malo prejaviť na západe a severe, kde budú pondelkové (1. 7.) maximá v niektorých oblastiach aj o viac ako desať stupňov Celzia nižšie ako v nedeľu (30. 6.).

Vyskytnúť sa môžu občasné zrážky, ojedinele aj intenzívne búrky.

Už namerali najvyššiu teplotu tento rok

V sobotu zaznamenali meteorológovia v Slovenskom Grobe 34,7 stupňa Celzia, čo je najvyššia nameraná teplota v tomto roku. Tropické hodnoty ojedinele zaevidovali aj na Orave.

Prílev teplého, pôvodom tropického vzduchu vyvrcholí podľa odborníkov v nedeľu. "Maximá budú pri prevažne slnečnom počasí o približne dva stupne Celzia vyššie ako dnes," doplnili.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok