Vrahovia zostávajú nedolapení. Najväčší nevyriešený prípad z 80. rokov sa stále nepodarilo objasniť

29.6.2024 00:00

Belgickým vyšetrovateľom sa nepodarilo objasniť sériu 28 vrážd a ďalších trestných činov spáchaných v 80. rokoch. V piatok to oznámila federálna prokurátorka Ann Fransenová, informujú belgické médiá.

Belgicko, polícia, belgická polícia
Foto: X / Reuters

Vyšetrovanie úrady obnovili v roku 2018 a nasadili najmodernejšie technológie, ktoré neboli v čase spáchania činov k dispozícii.

Ani to však neviedlo k vypátraniu páchateľov, ktorí útočili predovšetkým v strednom Belgicku.

Séria vrážd a prepadnutí

Pri lúpežných prepadnutiach supermarketov či iných obchodov v rokoch 1982 až 1985 zomrelo 28 ľudí a ďalších viac ako 40 bolo zranených.

Prepadnutia sa stali hlavne v provincii Brabantsko v strednom Belgicku. Väčšinou útočila skupina troch ľudí, ktorí dostali prezývku brabantskí zabijaci. Skupina uskutočnila posledné prepadnutie v roku 1985 a potom sa svojou aktivitou, ktorá začala v roku 1982, náhle skončila.

Najväčší nevyriešený prípad

Sériu vrážd a prepadnutí médiá označujú za najväčší nevyriešený prípad v dejinách súčasného Belgicka. Úrady sa rozhodli vyšetrovanie v roku 2018 obnoviť, pretože sa domnievali, že by k dolapeniu páchateľov mohli pomôcť moderné technológie. Veľa si sľubovali predovšetkým od analýz DNA.

"Roky intenzívneho vyšetrovania a neustále snahy nepriniesli výsledky, ktoré sme očakávali," povedala pred novinármi prokurátorka Fransenová. Vyšetrovatelia podľa nej vyčerpali všetky možnosti.

Od roku 2018 podrobne prešetrili všetky vyšetrovacie tézy, nechali urobiť zhruba 600 analýz DNA, čo si okrem iného vyžiadalo exhumáciu štyroch desiatok tiel, či novej balistickej analýzy, uviedla Fransenová.

Prípad odložili

Prokuratúra sa tak rozhodla prípad odložiť. S výsledkami vyšetrovania sa budú môcť zoznámiť poškodenia či príbuzní zavraždených a eventuálne dať podnet na ďalšie vyšetrovanie. Obete a ich príbuzných však podľa agentúr výsledok vyšetrovania sklamal.

Jedna z najvážnejších vyšetrovacích téz uvádzala, že za sériu vrážd a prepadnutí mohla skupina žandárov či bývalých príslušníkov tohto policajného zboru, píše agentúra AFP. Vďaka tomu mohli využiť krytie zo strany kolegov či bývalých kolegov.

Časť obetí či ich príbuzných sa tak domnieva, že vyšetrovanie bolo v minulosti sabotované zvnútra políciou, čo sa však nepreukázalo. Úplne jasný nie je ani motív útočníkov. Počas troch rokov totiž získali z prepadnutia iba sedem miliónov belgických frankov, čo by dnes zodpovedalo sume zhruba 170-tisíc eur.

Premlčanie

Vyšetrovatelia sa museli pôvodne ponáhľať, pretože činy by boli do konca budúceho roka premlčané. V marci ale belgický parlament schválil zmenu, vďaka ktorej sa na prípad lehota nebude vzťahovať, a teda nebude premlčaný.

Pozrite si archívnu reportáž z 26. decembra 2023 o rodinnej tragédii vo Francúzsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok