Praskajú steny, opadáva murivo a omietky. Vzácny kostol sa môže hocikedy zrútiť

28.6.2024 19:00

Kostol v Horných Opatovciach, ktoré sú súčasťou Žiaru nad Hronom, sa môže zrútiť. V jeho okolí sa zosúva pôda a podľa geológov je situácia vážna. Mesto už preto v tejto zaniknutej obci vyhlásilo havarijný stav. Okolie kostola musia oplotiť a vstup tam bude zakázaný.

Kostol svätého Vavrinca, ktorý je jedinou pamiatkou po zaniknutej obci Horné Opatovce, je vážne poškodený a hrozí mu zrútenie. Praskajú steny, opadáva murivo a omietky.

To, že je situácia naozaj vážna, potvrdil aj statik a tiež štátni geológovia. Zosuv pôdy dosahuje podľa nich extrémne vysoké hodnoty a treba urýchlene konať.

Hoci kostol patrí urbáru, je na území Žiaru nad Hronom. Mesto preto zvolalo krízový štáb a vyhlásilo havarijný stav. Od mimoriadnej situácie upustili, lebo tam nie sú obývané domy.

Čo zosuv pôdy spôsobuje, nie je jasné a bude to známe až po hydrogeologickom prieskume. Kostol je však obklopený skládkami odpadu, ktoré sa takisto posúvajú.

O kostol a okolie sa stará občianske združenie, ktoré organizuje aj stretnutie rodákov. Pre havarijný stav ho už ani neupratujú. Problém riešia aj pamiatkari. Spojiť sily by mali všetci.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok