Odborník pre ta3 okomentoval tragédiu. Ministrovi odporúča, aby deň "po" nerobil predčasné závery

Slovensko šokovala tragická nehoda pri Nových Zámkoch. K situácii sa vyjadril aj riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo Ondrej Matej.

LTE-LIVE-SIVAK
Foto: ta3

Odborník reagoval na vyjadrenie ministra dopravy.

"Odporúčam ministrovi dopravy, aby deň po nezasahoval do vyšetrovania a nevylučoval akékoľvek príčiny, ktoré mohli vzniknúť. Podľa všetkých dostupných informácií tragédiu mohlo zapríčiniť zlyhanie ľudského a technického faktora a zároveň aj možno kombinácia týchto dvoch spôsobov zabezpečenia," skonštatoval Matej.

Jasné pravidlá a predpisy

Na železnici Slovenskej republiky sa musia všetci riadiť pravidlami. Musia byť dodržiavané predpisy, konkrétne predpis Z1, ktorý hovorí o prevádzke na tratiach.

"Hovorí o tom, aby trate boli bezpečné. Predpisy máme, netreba ich meniť, treba len podľa nich vykonávať povely, rozkazy a riadiť prevádzku na železniciach bezpečne v zmysle tohto predpisu, vysvetlil.

Riaditeľ Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo tvrdí, že sa myslí aj na situáciu, keď je koľaj vo výluke a zabezpečovacie zariadenie nemá "automatický blok, ktorý by definitívne zabránil tejto nehode".

"Musíme si počkať na závery vyšetrovania," povedal s tým, že postup pri vyšetrovaní je zdĺhavý a musí sa čo najrýchlejšie preveriť.

Ako to funguje v praxi, ak sa závory nespustia?

Výluka na trati bola pre zlé počasie. Podľa Mateja treba vyšetriť, či "v dočasnej výluke bolo vypnuté zabezpečenie. Či závory boli vypnuté iba na jednej koľaji a na druhej nie".

Postup pri informovaní o výluke odborník opísal iba sčasti, pretože je tam "celý rad udalostí", ktoré sa musia poriadne prešetriť.

"Ak sa potvrdí, že je výluka pre danú trať, koľaj uzavrú. Dispečeri by mali byť informovaní o výluke, otázkou je, či o tom vedeli," dodal.

Po vyšetrení nehody treba podľa Mateja prijať nápravné opatrenia, aby sa takáto udalosť na Slovensku neopakovala. 

"Ak signalizácia nefunguje, rušňovodič o tom musí byť vyrozumený, ak o tom nie je, výsledkom môžu byť aj takéto tragické nehody," skonštatoval. 

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok