FOTO: Aktivistky poliali obľúbenú turistickú lokalitu v Ríme červenou farbou. Polícia sa s nimi nemaznala

27.6.2024 21:06

Feministické aktivistky v stredu poliali červenou farbou svetoznáme Španielske schody v centre Ríma. Chceli tak podľa vyhlásenia skupiny Bruciamo tutto (Spálime všetko) protestovať proti vysokému počtu vrážd žien v Taliansku.

Španielske schody, aktivisti, farba
Foto: TASR/AP

To je vaša krv, kričala a liala farbu

Počas akcie rozdávali aktivistky turistom na schodoch obľúbeného námestia Piazza di Spagna plagáty s menami obetí vrážd žien z uplynulých mesiacov, informovala agentúra DPA.

"To je vaša krv: Masaker, ktorý spoločnosť nechce vidieť, ktorý stále zostáva skrytý a akceptovaný, ako keby bolo normálne zomrieť rukou manžela, partnera alebo syna," kričala jedna aktivistka, keď polievala schody farbou. Ženy do nej tiež odtlačili svoje dlane. Polícia voči nim zakročila.

Aktivistky pripomenuli okrem iného prípad študentky Giulie Cecchettinovej, ktorú v novembri desiatkami bodnutiami nožom usmrtil jej bývalý priateľ po tom, čo sa s ním rozišla. Prípad vyvolal vlnu rozhorčenia.

Vraždy žien v Taliansku vyvolávajú pozornosť

Vraždy žien v Taliansku opakovane vyvolávajú veľkú pozornosť. Najčastejšie sú vrahmi ich partneri alebo bývalí partneri. Len od začiatku tohto roka bolo podľa talianskeho ministerstva vnútra v Taliansku zavraždených 40 žien. Vlani ich bolo dokopy približne 120.

Po akcii v Ríme zasiahla polícia a zapísala si osobné údaje aktivistiek. Mestské služby následne schodisko, ktoré patrí medzi najznámejšie pamätihodnosti talianskej metropoly, očistili. Počas upratovania bola časť schodov uzavretá. Podľa DPA šlo farbu ľahko odstrániť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok