Kontroverzii je koniec. Varín musí zmeniť názov ulice pomenovanej po Tisovi, prikázal mu to súd

26.6.2024 14:53 , Aktualizované: 26.6.2024 16:18

Obecné zastupiteľstvo vo Varíne neďaleko Žiliny by malo do pol roka zmeniť názov ulice pomenovanej po kontroverznom prezidentovi Slovenského štátu z obdobia druhej svetovej vojny Jozefovi Tisovi. Napísal to Denník N, ktorý informuje o rozhodnutí správneho súdu v Banskej Bystrici, podľa ktorého obecné nariadenie nie je v súlade so zákonom.

Posledná Tisova ulica odoláva. Kauzu slovenskej obce si všimli aj v zahraničí
Foto: TASR/Miroslava Mlynárová

Kto to bol?

Spor o ulicu Jozefa Tisa vo Varíne trvá už roky, zmenu žiadali v minulosti aktivisti, prokurátor, historici i židovská obec. Názov však odoláva a Varín je podľa slovenských médií poslednou slovenskou obcou, kde majú ulicu pomenovanú po Tisovi, ktorý stál v rokoch 1939 až 1945 na čele klerofašistického štátu, v roku 1945 bol zadržaný a v roku 1947 obesený ako vojnový zločinec.

Krajná pravica a niektorí katolícki duchovní ho uctievajú ako hrdinu a mučeníka. Počas jeho vlády bolo počas holokaustu deportovaných do nacistických táborov a zavraždených asi 70-tisíc z 90-tisíc Židov žijúcich na území Slovenska - vrátane všetkých 25 židovských rodín z Varínu.

Slovensko bolo jedinou krajinou vojnovej Európy, ktorá platila nacistickému Nemecku za to, aby prevzalo židovských občanov.

Pozrite si reportáž zo 14. septembra 2022 o voľbách a referende vo Varíne:

Žilinka reagoval

Správny súd v Banskej Bystrici vyhovel žalobe prokurátora Generálnej prokuratúry SR a rozhodol, že všeobecne záväzné nariadenie obce Varín v časti, kde určuje názov Ulice Dr. Jozefa Tisu, nie je v súlade so zákonom o obecnom zriadení. Na sociálnej sieti o tom informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Prokurátor GP SR podal pre rozpor so zákonom koncom mája 2022 obci Varín protest proti predmetnému VZN o určení a zmene názvu ulíc a iných verejných priestranstiev, ktorému však obecné zastupiteľstvo nevyhovelo. Za vyhovenie protestu, ktorý navrhoval zrušenie alebo zmenu názvu ulice pomenovanej po prezidentovi vojnovej Slovenskej republiky, hlasovala iba jedna poslankyňa.

Na základe nevyhovenia protestu sa prokurátor GP SR obrátil 13. septembra 2022 so žalobou o vyslovenie nesúladu predmetného VZN so zákonom na Krajský súd v Žiline. Banskobystrický správny súd napokon žalobe v celom rozsahu vyhovel.

"Generálna prokuratúra bude vždy chrániť verejný záujem, trpezlivo prijímať opatrenia a efektívne využívať zákonné prostriedky na ochranu zákonnosti," komentoval rozhodnutie súdu Žilinka.

Židovský zväz sa taktiež vyjadril

K možnému premenovaniu Ulice Dr. Jozefa Tisu sa predvlani mali možnosť vyjadriť aj samotní obyvatelia Varína. Referendum iniciované miestnymi poslancami a konané súbežne s komunálnymi voľbami však bolo neplatné, keďže do hlasovania sa zapojilo 47,13 % oprávnených voličov.

Za premenovanie ulice vtedy hlasovalo 360 obyvateľov a proti premenovaniu 1 053 obyvateľov z celkového počtu 3036 oprávnených voličov.

Podľa prokuratúry názov uráža náboženské či národnostné cítenie a navyše je gramaticky nesprávny, pretože používa zastaraný spôsob skloňovania Tisovho priezviska.

Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku v reakcii na verdikt súdu upozornil, že sa o zrušenie názvu ulice zasadzoval niekoľko rokov.

"Naše úsilie je prejavom úcty ku všetkým, ktorí boli ponížení, prenasledovaní či zavraždení nedemokratickým režimom vojnového Slovenského štátu. Tam, kde všetky iné cesty zlyhali, musel rozhodnúť zákon. Veríme, že verdikt súdu dá definitívnu bodku za týmto smutným prípadom," uviedol zväz.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok