Slovnaft modernizuje rafinériu. Nové investície umožnia spracovať rôzne druhy ropy

27.6.2024 07:00

Slovnaft je o krok bližšie k diverzifikácii zdrojov pre svoju výrobu a k väčšej flexibilite pri spracovaní ropy. Vďaka investičným projektom bude môcť vyrábať motorové palivá a ďalšie produkty z väčšieho objemu alternatívnych druhov ropy.

Slovnaft znížil množstvo spracovávanej alternatívnej ropy. Mala totiž horšiu kvalitu
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Špecifické zloženie a vlastnosti

Slovnaft spracúva rôzne druhy ropy už od roku 2016. Minulý rok bol približne každý štvrtý liter motorového paliva v rafinérii vyrobený z inej ako ruskej ropy.

Išlo o surovinu, ktorú spoločnosť nakúpila na trhu a dopravila do Európy po mori. Technológie rafinérie boli historicky nastavené na ropnú zmes REBCO.

"V prípade ropných zmesí z iných lokalít musíme počítať s ich špecifickým zložením a vlastnosťami. Môžu obsahovať väčšie množstvo síry, sú hustejšie alebo pôsobia korozívne. Aby sme zabránili neželanej degradácii materiálov a poškodeniu výrobných jednotiek, nastavili sme si plán nevyhnutných, ako aj preventívnych úprav technológií," vysvetlil Branislav Vinter, riaditeľ výroby v Slovnafte.  

V čase čiastočného odstavenia

Spoločnosť Slovnaft na to využila obdobie plánovaných generálnych revízií, ktoré sa v rafinérii realizujú po piatich rokoch.

Počas jarnej fázy bola rafinéria čiastočne odstavená, čo vytvorilo vhodné podmienky na technologické úpravy na výrobných jednotkách.

"V tomto období sme pristúpili k výmene plášťa pece na atmosférickej destilácii, vymenili sme niektoré potrubia na výrobných jednotkách, aby boli z odolnejších materiálov, a tiež konvekciu pece pri výrobe vodíka. Nainštalovali sme aj sofistikovaný online systém, pomocou ktorého dokážeme v reálnom čase monitorovať stav materiálov a odhaliť prípadnú koróziu alebo iné znehodnocovanie," spresnil Vinter.

S dobudovaním kapacít na zmiešavanie rôp a nevyhnutnou výmenou metalurgie začal Slovnaft už v minulom roku.

Celková investícia potrebná na zmenu technológií sa pohybuje na úrovni 200 miliónov eur

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok