Historický deň pre Ukrajinu a Európu. Začína sa tŕnistá cesta do EÚ

25.6.2024 16:00 , Aktualizované: 25.6.2024 16:16

Ukrajina oficiálne začína rokovania o vstupe do Európskej únie. Prvá medzivládna konferencia s Kyjevom sa začala v utorok popoludní v Luxemburgu.

Je to historický deň pre Ukrajinu a Európu, povedal na začiatku konferencie ukrajinský premiér Denys Šmyhal, ktorý sa pripojil prostredníctvom videohovoru.

Uviedol, že Ukrajina má pred sebou ešte "veľa práce", ale ukrajinská strana je na ňu pripravená.

Posudzovanie ukrajinskej legislatívy

Potom bude nasledovať tzv. screening, t. j. posudzovanie súladu ukrajinskej legislatívy s normami EÚ, ktoré by mohlo trvať do konca tohto roka, uviedla Stefanishyna. Potom sa začnú rokovania o jednotlivých kapitolách.

"Pred dvoma rokmi, 23. júna 2022, Európska únia oznámila, že bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné. Toto je splnenie prvého sľubu," povedala Stefanishyna novinárom pred začiatkom medzivládnej konferencie.

Bilaterálny dialóg s Budapešťou

Kyjev podľa nej vedie bilaterálny dialóg s Budapešťou, ktorá sa zdráha podniknúť mnohé kroky týkajúce sa Ukrajiny.

"Dúfam, že tento dialóg povedie k tomu, že Maďarsko nebude blokovať ďalšie rozhodnutia," povedala ukrajinská vicepremiérka.

Predseda Európskej rady Charles Michel tiež označil dnešný deň za historický moment. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým povedal, že Ukrajina sa vracia do Európy, kam patrila celé stáročia.

Začiatok prístupových rokovaní označila za dobrú správu pre obyvateľov Ukrajiny, Moldavska a celú Európsku úniu aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Pozrite si archívnu reportáž zo 7. júna 2024 o tom ako Ukrajina a Moldavsko budú čoskoro v EÚ.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok