Rusko odstrihne desiatky médií z EÚ. Medzi nimi sú slovenské aj české

25.6.2024 14:08 , Aktualizované: 25.6.2024 22:25

Rusko obmedzí prístup zo svojho územia k 81 médiám z Európskej únie. Oznámilo to podľa agentúry TASS ministerstvo zahraničia v Moskve. Podľa neho ide o odvetné opatrenie, ktoré nadobúda účinnosť od utorka.

Médiá blokované Ruskom

Medzi médiami z Európskej únie, ktorých obsah mieni Rusko blokovať, sú denníky SME a Denník N. Z českých médií je to Česká televízia a český server Seznam Zprávy.

Ďalej napríklad nemecký magazín Der Spiegel, Frankfurter Allgemeine Zeitung, španielsky El País, talianska La Stampa, La Repubblica, francúzsky Le Monde, Libération, ale aj servery s celoúniovou pôsobnosťou Politico či EUobserver.

Vyplýva to zo súpisu, ktorý zverejnilo ruské ministerstvo zahraničia.

Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že Brusel a členské štáty EÚ sa rozhodli ísť cestou eskalácie a "prinútili Moskvu prijať zrkadlové a primerané protiopatrenia". Ak EÚ zruší sankcie voči ruským médiám, Moskva je pripravená prehodnotiť svoje súčasné rozhodnutie.

Sankcie proti Rusku

V polovici mája Rada EÚ uvalila sankcie na tri ruské médiá z dôvodu ich "zásadnej úlohy pri podpore útočnej vojny Ruska proti Ukrajine a pri destabilizácii susedných krajín".

Podľa EÚ sa Rusko zapojilo aj do "systematickej medzinárodnej kampane mediálnej a informačnej manipulácie, zasahovania a hrubého prekrúcania faktov s cieľom ospravedlniť a podporiť svoju agresiu proti Ukrajine".

Pozrite si archívnu reportáž z 20. júna 2024 o štrnástom balíku sankcií proti Rusku.

Témy: Rusko médiá
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok