Reforma RTVS v hľadáčiku Bruselu. Eurokomisia pozorne sleduje, ako koalícia docielila vznik STVR

24.6.2024 18:50

Európska komisia pozorne sleduje vývoj ohľadom reformy verejnoprávnej RTVS, ktorú parlament umožnil vo štvrtok 20. júna. V stanovisku pre EURACTIV Slovensko uviedla, že legislatívne zmeny analyzuje a zdôraznila potrebu nezávislosti verejnoprávnych vysielateľov.

RTVS
Foto: TASR/Michal Svítok

Opozícia sa postavila a odišla

Rozhlas a televízia Slovenska zanikne a nahradí ju nový mediálny subjekt Slovenská televízia a rozhlas (STVR). Ten bude mať nového generálneho riaditeľa aj vedenie zvolené rezortom kultúry a NR SR, pripomína portál Euractiv výsledok štvrtkového hlasovania parlamentu. Za zákon hlasovalo 78 koaličných poslancov.

Opoziční poslanci a poslankyne z PS, KDH, SaS a Slovenska sa na protest zdvihli z parlamentných lavíc a pred hlasovaním odišli z rokovacej sály.

Žiadni vládni vysielatelia

Odporcovia z radov európskych inštitúcií, mimovládneho aj mediálneho sektora už vopred upozorňovali, že zvýšenie vládnej kontroly nad RTVS vážne ohrozí jej nezávislosť a nestrannosť. Na to reflektovala aj Európska komisia.

„Evidujeme, že slovenský parlament schválil návrh zákona o verejnoprávnych médiách. Komisia v súčasnosti túto legislatívu analyzuje a pozorne sleduje vývoj situácie,“ napísala jej hovorkyňa s tým, že zákon ešte musí podpísať prezident. Aj keby ho Peter Pellegrini vetoval, parlament má dostatok poslancov na prelomenie jeho nesúhlasu.

Na otázku, či Slovensku môžu hroziť postihy pre prijatie reformy, ktorá naráža na Akt o slobode médií, EK zdôraznila, že „z verejnoprávnych vysielateľov sa nikdy nesmú stať vládni vysielatelia“.

„Preto sme v Akte o slobode médií predložili silné záruky nezávislosti a stabilného financovania verejnoprávnych médií,“ uviedla hovorkyňa. Doplnila, že eurokomisia dianie na Slovensku „pozorne sleduje“ aj v súvislosti s vypracovávaním správy o právnom štáte na rok 2024.

Akt o slobode médií nadobudol účinnosť v máji 2024, pričom sa bude v plnej miere uplatňovať približne o rok neskôr – od augusta 2025. Plánovaná štátna kontrola budúcej STVR sa však bije s jeho ustanoveniami, píše euractiv.sk.

Viacero kritikov

Nová európska legislatíva zakazuje verejným orgánom vyvíjať nátlak na novinárov vládnymi, politickými, ekonomickými, súkromnými a inými zásahmi. Hovorí tiež o potrebe právnych záruk pre nezávislé fungovanie verejnoprávnych médií v celej EÚ, ktoré by malo byť len za „výnimočných okolností“ odvolané pred uplynutím funkčného obdobia.

Hoci manažment RTVS vyhlásil, že rešpektuje schválenie zákona o STVR, vníma ho ako krok proti verejnoprávnosti. Generálny riaditeľ Ľuboš Machaj označil prijatie zákona za „čierny deň pre nezávislé verejnoprávne vysielanie“, ako aj pre médiá a občiansku spoločnosť na Slovensku.

Vládna koalícia svoje plány ohľadom RTVS od začiatku obhajovala tým, že podľa nej „nenapĺňa svoje verejnoprávne poslanie“ a „opustila základné atribúty verejnoprávnosti“.

Kritika zákona o RTVS má viacero aktérov. V decembri 2023 Reportéri bez hraníc „napomenuli“ slovenskú vládu, aby nepodkopávala nezávislosť RTVS. Reflektovali aj na výroky premiéra Fica, ktorý opakovane sľuboval, že Machajovi „pôjde po krku“.

Pridala sa aj podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová počas návštevy Bratislavy. V máji vyjadrila znepokojenie aj Rada Európy, podľa ktorej sú na mieste obavy, či je plánovaná reforma „zlučiteľná s normami v oblasti ľudských práv“, zhrnul Euractiv.

Pozrite si reportáž z 21. júna o schválení zákona o STVR:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok