Archeológovia rekonštruujú sídlo prvého prezidenta USA. Našli sklenené fľaše, ktorých obsah je viac než len historický objav

25.6.2024 05:45

Archeológovia objavili počas rekonštrukcie bývalého sídla prvého amerického prezidenta Georgea Washingtona 35 sklenených fliaš so zaváraným ovocím. Informuje o tom denník The New York Times.

Geogre Washington zaváraniny
Foto: X/Archaeo - Histories

Neochutnali

Washingtonove sídlo Mount Vernon sa nachádza v americkom štáte Virgínia na západe USA a v súčasnosti prechádza rozsiahlou rekonštrukciou v hodnote 40 miliónov dolárov. Fľaše odhalili počas výkopových prác na mieste bývalých skladovacích jám prekrytých zástavbou počas rozširovania sídla v minulosti.

"Nájsť celú fľašu je veľmi vzácne, no nájsť celú fľašu s obsahom je ešte vzácnejšie," poukázal na výnimočnosť objavu hlavný archeológ v Mount Vernon Jason Boroughs.

Z 35 fliaš, ktoré archeológovia postupne odkryli, bolo 29 nepoškodených a všetky obsahovali ovocie. Najmenej dve fľaše obsahovali celé čerešne s kôstkami a stopkami a ich obsah vydával jemnú čerešňovú arómu.

Obsah ďalších fliaš voňal ovocím neznámeho druhu, možno egrešmi alebo ríbezľami, priblížil Boroughs. Metódu konzervácie ovocia nekonkretizoval, ako pravdepodobná možnosť sa ponúka konzervácia alkoholom. Archeológovia podľa Buroughsa obsah fliaš starý niekoľko sto rokov neochutnali.

Hlavná kuchárka

Ďalšie informácie o obsahu fliaš môže priniesť jeho výskum, ktorý archeológovia realizujú v spolupráci s Poľnohospodárskou výskumnou službou amerického ministerstva poľnohospodárstva. Odborníci počas neho skúmajú aj objavené kôstky a ich potenciál úspešne vyklíčiť.

Skladovacie jamy sídla Mount Vernon sa zrejme používali od 50. do 70. rokov 18. storočia. Washington sídlo zdedil v roku 1761, v tom čase bola hlavnou kuchárkou otrokyňa menom Doll, ktorú do sídla v roku 1759 priviedla Washingtonova manželka Martha. Osud otrokyne a dôvod zanechania fliaš na mieste však zostávajú záhadou.

"Nevieme, koľko sa nám podarí odhaliť a zistiť, stojíme pred veľkou výzvou," uviedol Buroughs na margo osudu Doll a stoviek ďalších otrokov, ktorí sa v Mount Vernon za Washingtonových čias vystriedali.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok