Aj zdravotne znevýhodnení môžu pracovať. Na Hornej Nitre pôsobí jeden z najväčších sociálnych podnikov

24.6.2024 11:32

Jeden z najväčších sociálnych podnikov na Hornej Nitre pôsobí v Handlovej. Ide o spoločnosť Hater, ktorá už zamestnáva zhruba 40 zdravotne znevýhodnených ľudí. Poskytujú environmentálny servis nielen mestu Handlová, ale aj okolitým obciam.

Spoločnosť Hater Handlová sa zaoberá odpadovým hospodárstvom, ale aj údržbou komunikácii a zelene. V minulosti pôsobila ako klasické technické služby mesta. Na sociálny podnik sa zmenila pred tromi rokmi. Zaslúžil sa o to jej súčasný riaditeľ Vladimír Borák. Postupne zbieral skúsenosti a inšpiroval sa rôznymi menšími sociálnymi podnikmi. Mal však svoju vlastnú predstavu a nakoniec mu pomohlo aj koordinačné centrum v sídle kraja.

Aktuálne zamestnávajú už 40 ľudí s rôznym zdravotným znevýhodnením. Zapojili ich do zvozu a triedenia odpadu, robia stavebné práce, pripravujú kompost alebo skrášľujú mesto. Podarilo sa im teda vytvoriť tú správnu symbiózu, kde si vzájomne pomáhajú. Aj vďaka nim však sociálny podnik rozšíril pôsobenie a v tvrdej konkurencii vyhráva rôzne verejné súťaže.

Už teraz však premýšľajú nad tým ako ďalej a nevylučujú ani ďalšie rozširovanie. Riaditeľ by chcel poskytnúť prácu aj vozičkárom, či ťažším zdravotným prípadom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok