Záchvaty výrazne odzneli. Chlapec z Británie je prvým epileptikom, ktorému dali do lebky neurostimulátor

24.6.2024 11:32

Trinásťročný Oran Knowlson je prvým pacientom s epilepsiou, ktorému lekári v rámci experimentálneho programu umiestnili neurostimulátor do lebky. Miera chlapcových záchvatov sa znížila o 80 percent. Lennox-Gastautovým syndrómom, ťažkou formou epilepsie, trpí Oran od troch rokov, píše web stanica BBC.

FzJWAhlX0AQHWPb.jpg
Foto: X/NickyvWanrooij (ilustračná fotografia)

Úspešne absolvoval operáciu

Novinári BBC rodinu navštívili sedem mesiacov po úspešnej operácii, ktorá v októbri minulého roka trvala okolo ôsmich hodín. Tím z londýnskej nemocnice Great Ormond Street Hospital vedený detským neurochirurgom Martinom Tisdallom vpravil na talamus hlboko do Oranovho mozgu dve elektródy.

Tolerancia chyby pre umiestnenie bola menej ako milimeter. Dvojica elektród vedie k neurostimulátoru – štvorcovitému prístroju s hranou asi 3,5 centimetra a hrúbkou asi 0,6 centimetra, ktorý je pripevnený k lebke pacienta.

Čím sú spôsobené epileptické záchvaty?

Epileptické záchvaty sú spôsobené abnormálnymi výkyvmi elektrickej aktivity v mozgu. Prístroj má za cieľ tieto signály blokovať či narušovať. Metódu stimulácie mozgu lekári u detských pacientov s epilepsiou vyskúšali už skôr, drôty z mozgu však viedli smerom k hrudi, kde bol umiestnený neurostimulátor.

Oran mal mesiac na zotavenie po operácii, než lekári prístroj zapli. Nabíjať sa stimulátor dá pomocou bezdrôtových slúchadiel, ktoré môže mať chlapec na hlave a pri nabíjaní ich bežne používať, napríklad sledovať televíziu.

Najväčšie trápenie

Ťažká forma epilepsie spôsobila, že chlapec trpel množstvom záchvatov denne, od dvadsiatich až po niekoľko sto. Hoci Oran trpí aj syndrómom ADHD a poruchou autistického spektra, epilepsia je zďaleka jeho najväčším trápením, popísala novinárom jeho matka Justine.

"Pripravila ho o celé detstvo. Mala som relatívne bystrého trojročného chlapca, ktorý ale po niekoľkých mesiacoch záchvatov začal rýchlo upadať a prišiel o veľa zručností," popísala matka, ktorá dodala, že experimentálna operácia rodine vrátila nádej. "(Oran) sa mi teraz rozhodne pomaly vracia," dodala Justine.

Pozrite si archívne video z 24. marca 2022 o liečbe epilepsie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok