Kauzu úniku nahrávok čurillovcov inšpekcia prerušila. Fica ani členov Smeru na výsluch nepredvolali

24.6.2024 11:14

Policajná inšpekcia prerušila trestné stíhanie v prípade úniku nahrávok z kancelárií policajtov okolo Jána Čurillu. Aj keď stále nie je známe, kto ich posunul politikom, kauzu po roku prerušili. Vyšetrovateľ si však na výsluch nepredvolal predsedu ani členov strany Smer-SD, ktorí ich roky púšťali na tlačových konferenciách. Informovali o tom Aktuality.

Aktuálny prieskum prekvapil. Voľby by vyhral Smer, Demokrati silnejú, Matovič mimo parlamentu
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Smeru Robert Fico často zverejňoval úryvky z odposluchov, ktoré urobila policajná inšpekcia na jar 2021. Smer predkladal nahrávky ako dôkaz, že čurillovci z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) sú zločinci.

Tí nevedeli, odkiaľ má strana nahrávky, ku ktorým nemali prístup ani obvinení policajti, a netušili, kto ich vypustil na verejnosť, pripomína spravodajský portál Aktuality.

Podľa jeho zistení vyšetrovateľ policajnej inšpekcie nevypočul predsedu Smeru ani poslanca Smeru Tibora Gašpara, ktorí ich zvykli v zostrihanej verzii púšťať na tlačovkách. Stačilo mu iba ich písomné stanovisko, v ktorom uviedli, že nevedia, kto im nahrávky poskytol.

Nepodarilo sa teda zistiť informácie, na základe ktorých by bolo možné trestne stíhať konkrétnu osobu, a preto stíhanie v máji tohto roka prerušili.

Kauza čurillovci

Úrad inšpekčnej služby začal uniknuté nahrávky vyšetrovať v marci 2023. Inšpekciu od novembra 2023 riadi Branislav Zurian.

“Čurillovci budú musieť odísť z polície a prídu aj o výsluhové dôchodky,“ sľuboval na tlačových besedách predseda strany Smer. Elitní policajti z NAKA posledné roky vyšetrovali práve tie najväčšie kauzy z éry Smeru.

Viac v reportáži z 8. apríla 2023:

Tím inšpekcie vyšetrovali

Na policajtov NAKA Pavla Ďurku, Štefana Mašina, Milana Sabotu a operatívcov Branislava Dunčka a Róberta Magulu sa zameriaval Tím Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra pre manipulácie výpovedí a vyšetrovanie najväčších káuz. V roku 2020 odpočúvali ich rozhovory v kanceláriách.

Títo policajti zadržali v auguste minulého roka počas zásahu viacero osôb. Malo ísť práve o členov bývalého tímu Oblúk, ktorý ich vyšetroval.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok