Teroristický útok v Dagestane si vyžiadal obete medzi policajtmi aj civilistami. K činu sa zatiaľ nikto neprihlásil

24.6.2024 06:34 , Aktualizované: 24.6.2024 18:41

Nedeľňajší útok na kostoly, synagógy a políciu v ruskom Dagestane si vyžiadal 20 obetí, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo zdravotníctva. Vyšetrovací výbor doteraz uvádzal 15 mŕtvych policajtov a štyroch civilistov. Po smrti je tiež päť útočníkov. Úrady ráno tiež informovali, že po Derbente bola protiteroristická operácia ukončená tiež v Machačkale.

Rusko Dagestan útok
Foto: TASR/AP

Zvýšenie bilancie mŕtvych oznámila dagestánská ministerka zdravotníctva Taťjana Beljajevová. Nespresnila, či je novoevidovaným mŕtvym policajt alebo civilista. Ďalších 46 osôb bolo podľa nej zranených, z toho sedem ťažko.

Útočníkov zabili

Šéf Dagestanu Sergej Melikov vo vyhlásení na svojom telegramovom profile informoval o až šiestich zabitých útočníkoch; nie je jasné, aký údaj je presný.

K zodpovednosti za činy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Server Kommersant už v nedeľu večer informoval, že sa do nich zapojili dvaja synovia a synovec šéfa dagestanskeho Sergokalinského okresu Magomeda Omarova, ktoré bezpečnostné zložky "zlikvidovali". Podľa TASS policajti Omarova zadržali a na policajnú stanicu podal svedectvo. Regionálna kancelária vládnej strany Jednotné Rusko potom v v noci oznámila, že Omarov bol zo strany vylúčený.

Ukončenie "aktívnej fázy" protiteroristickej operácie ohlásili úrady už v nedeľu večer, šéf Dagestanu Melikov však v pondelok skoro ráno uviedol, že na mieste stále pôsobia experti na výbušniny, žiadne explózie však hlásené neboli, a pokračuje pátranie po možných komplicoch útočníkov. V Dagestane bude podľa Melikova od pondelka do stredy platiť trojdňový smútok.

Pozrite si reportáž z nedele:

Medzi obeťami aj civilisti a kňaz

"Pátracia a vyšetrovacia činnosť bude pokračovať, kým nebudú identifikovaní všetci členovia týchto spiacich buniek, ktorí boli dobre pripravení," uviedol Melikov a naznačil, že páchatelia dostali istú pomoc aj zo zahraničia.

Správy o útokoch prišli v nedeľu v podvečer najprv z Derbentu, kde neznámi ľudia začali strieľať na synagógu a pravoslávny kostol. Krátko potom médiá informovali tiež o útoku v Machačkale, ktorá sa nachádza asi 120 kilometrov severne od Derbentu, ktorý sa začal streľbou na stanovišti dopravnej polície a pokračoval stretom s bezpečnostnými zložkami v jednej z miestnych ulíc a útokom na miestny kostol a synagógu.

Úrady okrem toho informovali o streľbe neznámych ľudí na policajné auto v obci Sergokala, ktorá sa nachádza asi 70 kilometrov južne od Machačkaly.

Medzi obeťami podľa úradov nie sú len policajti, ale aj nespresnený počet civilistov; médiá informovali o zabitom kňazovi pri útoku na derbentský kostol a mŕtvom strážcovi kostola v Machačkale. Rodiny obetí podľa Melikova dostanú od úradov finančnú pomoc.

Juhoruský Dagestan sa nachádza na severnom Kaukaze a je to prevažne moslimský región, ktorý býval predtým miestom častých útokov islamských separatistov, ich intenzita však pred rokmi výrazne klesla. Agentúra Reuters v pondelok podotkla, že ruské bezpečnostné zložky tvrdo potlačili extrémistov v regióne a ruské úrady v roku 2017 oznámili, že ich porazili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok