Intenzívne boje v Pásme Gazy sa blížia ku koncu, tvrdí Netanjahu. Znamená to koniec vojny?

23.6.2024 21:56

Fáza intenzívnych bojov proti palestínskemu hnutiu Hamas sa chýli ku koncu, vyhlásil v nedeľu podľa agentúry Reuters izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Koniec vojny v Pásme Gazy to ale neznamená. Tá sa skončí, keď už Hamas nebude mať pásmo pod kontrolou, povedal.

Netanjahu tiež uviedol, že ukončenie fázy intenzívnych bojov v Gaze umožní rozmiestnenie väčšieho počtu izraelských síl pri severnej hranici Izraela s Libanonom. V posledných týždňoch výrazne rastie napätie medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, ktoré podporuje Irán.

Koniec intenzívnych bojov

Palestínske radikálne hnutie Hamas považuje Izrael, USA aj EÚ za teroristickú organizáciu a Izrael proti nemu vedie vojnu v Pásme Gazy od vlaňajšieho 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci zaútočili na izraelské pohraničie, kde zabili na 1200 ľudí a asi 250 osôb uniesli do Gazy. Izraelská odveta si podľa úradov v Gaze vedených Hamásom vyžiadala už vyše 37-tisíc obetí z radov Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Pozemnú operáciu proti Hamasu začal Izrael zo severu Pásma Gazy a teraz sa sústredí na dve oblasti: Rafáh na južnom okraji Pásma Gazy a oblasť okolo Dajr Balahu v strednej časti tohto palestínskeho územia.

"Fáza intenzívnych bojov proti Hamasu sa blíži ku koncu. Neznamená to, že sa vojna blíži ku koncu, ale vojna vo svojej intenzívnej fáze v Rafáhu sa blíži ku koncu," povedal Netanjahu v rozhovore s televíziou Channel 14.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok